Zdrowe kotlety ziemniaczane
1
Bezglutenowe
,
Cebula
,
Koperek
,
Na studencką kieszeń
,
Nie marnuję
,
Obiad
,
Przepisy wegetariańskie
,
Warzywa
,
Wegańskie
,
Wegetariańskie
,
Ziemniaki
Przepis zdecydowanie na studencką kieszeń!
Kotlety ziemniaczane, z jak najmniejszą ilością tłuszczu.
Możesz użyć do nich ziemniaków z wczorajszego obiadu :)
Możesz użyć do nich ziemniaków z wczorajszego obiadu :)
Wiele osób uważa ziemniaki za tuczące i pozbawione wartościowych składników... a tak nie jest!
Ziemniaki mają 5 razy mniej kalorii od kaszy czy makaronu!
Zawierają całkiem sporo witaminy C i prawie wszystkie inne witaminy (jednak w niewielkich ilościach). Dodatkowo są źródłem błonnika, potasu oraz magnezu, a w mniejszej ilości żelaza, fosforu i wapnia.
Czyli co, od dziś jemy więcej ziemniaków, ok? :)
Składniki na 3 porcje:
8 (+/- 1kg) ziemniaków
1/2 cebuli
1 łyżka koperku (suszony, świeży, mrożony)
Sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i rozgniatamy/blendujemy (możemy dzień wcześniej).
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dodajemy cebulę oraz doprawiamy całość. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju. Formujemy kotleciki i smażymy z obydwu stron. Podajemy z sałatką lub jogurtem naturalnym.

Super pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)