Zdrowe kotlety ziemniaczane


Przepis zdecydowanie na studencką kieszeń!
Kotlety ziemniaczane, z jak najmniejszą ilością tłuszczu.
Możesz użyć do nich ziemniaków z wczorajszego obiadu :)

Wiele osób uważa ziemniaki za tuczące i pozbawione wartościowych składników... a tak nie jest!
Ziemniaki mają 5 razy mniej kalorii od kaszy czy makaronu!
Zawierają całkiem sporo witaminy C i prawie wszystkie inne witaminy (jednak w niewielkich ilościach). Dodatkowo są źródłem błonnika, potasu oraz magnezu, a w mniejszej ilości żelaza, fosforu i wapnia.

Czyli co, od dziś jemy więcej ziemniaków, ok? :)

Składniki na 3 porcje:
8 (+/- 1kg) ziemniaków
1/2 cebuli
1 łyżka koperku (suszony, świeży, mrożony)
Sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy 

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i rozgniatamy/blendujemy (możemy dzień wcześniej).
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dodajemy cebulę oraz doprawiamy całość. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju. Formujemy kotleciki i smażymy z obydwu stron. Podajemy z sałatką lub jogurtem naturalnym. 



335 lat ziemniaka na polskiej ziemi

1 komentarz:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger