Wegański bigos z fasolą
0
Boże Narodzenie
,
Fasola
,
Grzyby
,
Jabłko
,
Kapusta
,
Kapusta kiszona
,
Marchewka
,
Na studencką kieszeń
,
Nie marnuję
,
Obiad
,
Przepisy wegetariańskie
,
Śliwki
,
Warzywa strączkowe
,
Wegańskie
,
Wegetariańskie
Wegański bigos z kapustą kiszoną i fasolą.
Jeżeli nie macie fasoli możecie użyć soczewicy. Dodatkowo do bigosu wrzucić możecie seler lub korzeń pietruszki. Ja użyłam warzyw z rosołu (seler, pietruszka, marchewka, cebula), ale w prawdziwej wegańskiej wersji to nie przejdzie - bo weganie nie jedzą rosołu :D
Jednak...
Jednak...
"Bigos wszystko przyjmie" jak mówi moja babcia więc im więcej warzyw i przypraw tym będzie lepszy, ale z rozsądkiem!
Składniki na 4 porcje:
500 g kiszonej kapusty
1 marchewka
1/2 cebuli
1/2 jabłka
150 g fasoli białej
Garść śliwek
Garść suszonych grzybów
2 łyżki oliwy
Pieprz
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżki sosu sojowego (można pominąć)
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka kminku zmielonego
1 łyżeczka majeranku
Opcjonalnie: pietruszka, seler
Przygotowanie:
Fasolę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3h.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka i podsmażamy. Marchewkę, jabłko, śliwki, grzyby i opcjonalnie pietruszkę i seler kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Podsmażamy 2 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i fasolę. Zalewamy 3 szklankami wody. Doprawiamy. Gotujemy przez 45-60 min do momentu aż bigos wchłonie wodę, a fasola będzie miękka. Możemy dolać więcej wody. Próbujemy bigos i doprawiamy ewentualnie solą.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz