Śledzie w sosie tatarskim FIT
2
Boże Narodzenie
,
Grzyby
,
Na imprezę
,
Ogórki
,
Ryby
,
Ryby i owoce morza
,
Sałatki i przekąski
,
Śledzie
Co prawda przepis wrzucam dopiero po Świętach, ale musiał być oceniony przez wszystkich domowników. Śledzie podbiły świąteczny stół. Są naprawdę przepyszne i idealne nie tylko na Boże Narodzenie ale i na Sylwestra czy każdą inną imprezę. Zajmują wspólnie pierwsze miejsce razem z Śledziami w sosie musztardowym.
Składniki:
8 filetów śledziowych (ok. 500 g)
5 ogórków korniszonów (konserwowych)
ok. 3/4 szkl. grzybków marynowanych + cebula
1 łyżka majonezu (najlepiej light)
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Świeża pietruszka (ok. 2 łyżki pokrojonej)
Sól himalajska
Pieprz czarny
Przygotowanie:
Ogórki i grzybki (z cebulą) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, jogurt, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Mieszamy. Dodatkowo przed podaniem mieszamy ze świeżą pietruszką. Filety śledziowe przekładamy na talerz i podajemy z sosem tatarskim tuż przed podaniem. Sos najlepiej zrobić dzień wcześniej aby się "przeżarł".
Spróbuj również innych przepisów na śledzie:

Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)
Polecam!
OdpowiedzUsuń