Śledzie w sosie tatarskim FIT


Co prawda przepis wrzucam dopiero po Świętach, ale musiał być oceniony przez wszystkich domowników. Śledzie podbiły świąteczny stół. Są naprawdę przepyszne i idealne nie tylko na Boże Narodzenie ale i na Sylwestra czy każdą inną imprezę. Zajmują wspólnie pierwsze miejsce razem z Śledziami w sosie musztardowym

Składniki:
8 filetów śledziowych (ok. 500 g)
5 ogórków korniszonów (konserwowych)
ok. 3/4 szkl. grzybków marynowanych + cebula 
1 łyżka majonezu (najlepiej light)
3 łyżki jogurtu naturalnego 
2 łyżeczki musztardy sarepskiej 
1 łyżeczka miodu 
1 łyżka soku z cytryny 
Świeża pietruszka (ok. 2 łyżki pokrojonej)
Sól himalajska 
Pieprz czarny

Przygotowanie:
Ogórki i grzybki (z cebulą) kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, jogurt, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Mieszamy. Dodatkowo przed podaniem mieszamy ze świeżą pietruszką. Filety śledziowe przekładamy na talerz i podajemy z sosem tatarskim tuż przed podaniem. Sos najlepiej zrobić dzień wcześniej aby się "przeżarł". 



Wytrawne potrawy wigilijne 4.

2 komentarze:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger