Pasta na kanapki z warzyw z rosołu
1
Cebula
,
Curry
,
Marchewka
,
Nie marnuję
,
Pietruszka
,
Seler
,
Śniadania
,
Śniadanie
,
Warzywa
,
Zupy
Jak wykorzystać warzywa z rosołu?
Zawsze robiąc rosół wyjadałam jedynie marchewki bo jedynie one same w sobie mi smakują.
Z racji tego iż staram się jak najwięcej oszczędzać, ale i nie marnować jedzenia do mojego życia wprowadziłam wiele zmian. Między innymi wykorzystywanie tego co się da.
O ile mięso z rosołu można śmiało porozrywać i dodać do np. ryżu to z warzywami może być problem. Rosół robię przynajmniej raz w tygodniu więc tych warzyw niestety do kosza (seler i pietruszka same dla mnie nie są do przejścia) szło sporo. Postanowiłam coś z nich zrobić i NIE MARNOWAĆ JEDZENIA.
Warzywa z rosołu można wykorzystać do np. bigosu ale i zrobić z nich PASTĘ WARZYWNĄ Z ROSOŁU na kanapki. Smakuje bardzo orientalnie dzięki kuminowi (kminowi rzymskiemu) i odrobinie kurkumy.
Oczywiście możesz użyć dowolnych przypraw, a moje to tylko propozycja. Baw się, kombinuj, próbuj, smakuj.
Więc jak wykorzystać warzywa z rosołu? O właśnie tak!
Składniki:
Warzywa z rosołu (marchewka, seler, pietruszka, cebula)
Kmin rzymski
Sól
Pieprz
Papryka słodka
Dosłownie odrobina kurkumy
Przygotowanie:
Warzywa z rosołu blendujemy. Doprawiamy i przekładamy na kanapki :)
Pasta w lodówce może leżeć do 5 dni.
Jest prosta i genialna. Mniam! Nauczyłam współlokatorów nie wyrzucać warzyw z rosołu.
OdpowiedzUsuń