Korzenna tarta z jabłkami
1
Boże Narodzenie
,
Ciasta z owocami
,
Cynamon
,
Jabłko
,
Mąka orkiszowa
,
Mąka pszenna
,
Pyszne wypieki i desery
Kruchy korzenny spód, mocno cynamonowe jabłka i krucha dekoracja w postaci gwiazdek.
Do wykrawania możecie również użyć foremki serduszka czy choinki lub po prostu powycinać paski i zrobić kratkę. Czyż nie wygląda ona bardzo świątecznie?
Składniki:
250 g / ok. 1,5 szkl. mąki (u mnie orkiszowa typ 750)
50 g masła
50 ml zimnej wody
1 jajko
2 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej
Jabłka:
2-3 jabłka
1 łyżka masła
3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto w kulkę. Odkładamy do lodówki na min. 30 min.
Jabłka kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka. Dodajemy słodzidło, sok z cytryny i cynamon. Podsmażamy do wyparowania wody.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Wyciągamy ciasto i 3/4 kulki wałkujemy na cienki placek. Przekładamy na formę (jeżeli mamy metalową smarujemy ją masłem i obsypujemy mąką) i odkrawamy boczki. Przekładamy na tartę jabłka. Pozostałą część ciasta również wałkujemy. Wycinamy gwiazdki, serduszka, choinki czy po prostu paski. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 min.
Ale super pomysł :)
OdpowiedzUsuńBędę stałą czytelniczką :)
Cudne zdjęcia, wypróbuję przepisu :)
Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga, też mam kilka świątecznych przepisów :)
http://knedelka.blogspot.com/