Korzenna tarta z jabłkami


Kruchy korzenny spód, mocno cynamonowe jabłka i krucha dekoracja w postaci gwiazdek.
Do wykrawania możecie również użyć foremki serduszka czy choinki lub po prostu powycinać paski i zrobić kratkę. Czyż nie wygląda ona bardzo świątecznie?

Składniki:
250 g / ok. 1,5 szkl. mąki (u mnie orkiszowa typ 750) 
50 g masła
50 ml zimnej wody
1 jajko 
2 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru 
1 łyżeczka przyprawy korzennej 

Jabłka:
2-3 jabłka
1 łyżka masła 
3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto w kulkę. Odkładamy do lodówki na min. 30 min.
Jabłka kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka. Dodajemy słodzidło, sok z cytryny i cynamon. Podsmażamy do wyparowania wody.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Wyciągamy ciasto i 3/4 kulki wałkujemy na cienki placek. Przekładamy na formę (jeżeli mamy metalową smarujemy ją masłem i obsypujemy mąką) i odkrawamy boczki. Przekładamy na tartę jabłka. Pozostałą część ciasta również wałkujemy. Wycinamy gwiazdki, serduszka, choinki czy po prostu paski. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 min. 



1 komentarz:

  1. Ale super pomysł :)
    Będę stałą czytelniczką :)
    Cudne zdjęcia, wypróbuję przepisu :)

    Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga, też mam kilka świątecznych przepisów :)
    http://knedelka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger