Sernik z miodowymi orzechami na pełnoziarnistym spodzie |bez cukru|


Lekko słodki sernik z miodowymi orzechami na pełnoziarnistym spodzie, bez cukru.
Idealny na jesienne i zimowe popołudnia. 

Nam spód wyszedł lekko za gruby dla tego w przepisie podałam Wam połowę porcji i będzie idealnie. Masa serowa powinna być lejąca, nie dokładajcie więcej mąki ziemniaczanej - my tak zrobiłyśmy i sernik lekko nam się zbił. W smaku nic mu nie brakowało, ale chcę aby Wam wyszedł jeszcze lepszy. 

Składniki na formę prostokątną ok. 24x34:
Ciasto:
150 g pełnoziarnistej
40g cukru pudru z erytrolu 
50 g masła 
1 jajko
1 żółtko 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy resztę składników. Siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do miski i trzymamy przez 30 min. w lodówce. 
Po upływie czasu wałkujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podpiekamy spód przez 10 minut.

Masa serowa:
1 kg sera mielonego
250 g erytrolu 
2 jaja
3 żółtka 
250 ml jogurtu naturalnego
250 ml mleka (może być roślinne)
2 budynie waniliowe bez cukru 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Jaja oraz żółtka miksujemy z erytrolem na puszystą masę. Dodajemy ser i jogurt nadal miksując. 
W miseczce mieszamy budynie i mąkę ziemniaczaną z mlekiem. Dodajemy to do masy serowej i ponownie miksujemy, na małych obrotach. Gotową masę przelewamy na podpieczony spód. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut. 

Miodowe orzechy:
3 łyżki miodu
3 garście orzechów włoskich
2 garście płatków migdałowych 

Orzechy kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy na suchą patelnię razem z płatkami migdałowymi. Podpiekamy na złoty kolor, dodajemy miód i 4 łyżki wody. Mieszamy do momentu odparowania wody. 

Przekładamy na sernik (nie wyciągamy go z piekarnika, lekko wysuwamy) pod koniec pieczenia i podpiekamy jeszcze przez 10 minut. 




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger