Kruche ciasteczka orkiszowe z okienkiem



ZDROWE CIASTECZKA Z OKIENKIEM. Słodkie, u mnie z kwaśnym kremem owocowym z truskawek, posypane cukrem pudrem... Idealne na jesienne posiedzenia z herbatką, Boże Narodzenie czy Walentynki (w końcu serduszka, co nie?). Do przełożenia możecie użyć w sumie wielu rzeczy. Masła orzechowego, dżemu, czekośliwki, nutelli (ciii...) czy tak jak ja kremu owocowego, który jest kwaśny i świetnie przełamał słodycz ciasteczek. 

Standardowo, jeżeli ciasto nie chce się lepić - dodajemy jogurt.
Jeżeli jest za mokre - podsypujemy większą ilością mąki. 
Powinno być gładkie. Wyrabiamy je najkrócej jak się da bo ciasto kruche nie przepada za ciepłem rąk. 

DO ROBOTY :)

P.S u KOKOS'a macie 10% zniżki na hasło: czarnagodzina10 w tym na krem owocowy z którego korzystałam w tym przepisie jak i na masła orzechowe czy dżemy.

Składniki na 30 sztuk: 
370 g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) 
100 g masła 
100 g erytrolu (najlepiej "cukier puder" z erytrolu)
2 jajka 
Szczypta soli 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1-2 łyżki jogurtu 


Przygotowanie: 
Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem z mąką, erytrolem, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy jajka oraz jogurt. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zlepić dodajemy więcej jogurtu. Zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką. Ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na 1h. Po 1h wyciągamy ciasto, dzielimy na 3 części i wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę/blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Wykrawamy szklanką ciastka.  Połowę zwykłe kółka, połowa z okienkiem (dodatkowa mała dziurka z mniejszej foremki lub kieliszka). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Wyjdzie ok. 3 blaszki ciastek, ja używałam zamiennie dwóch. Ciasteczka dobrze studzimy. Te bez "okienka" smarujemy kremem/dżemem i przekładamy drugim ciasteczkiem, tym razem już z "okienkiem".




1 komentarz:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger