Szarlotka z bezą | bez cukru |


To jest szarlotka idealna, naprawdę, nie kłamię. Przepyszna, słodka, mocno cynamonowa czyli taka na tip top.

Ciasto wychodzi BARDZO słodkie mimo, że jest bez grama cukru. 
Etapów jest kilka, ale ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Jeżeli wolicie możecie pokroić jabłka w plasterki, dodać więcej cynamonu czy do spodu dodać odrobinę kakao. 


Składniki:
Spód:
4 żółtka
340 g mąki orkiszowej typ 750 lub innej
1 łyżka erytrolu/ksylitolu
150 g masła (można próbować dać mniej i dolać więcej wody)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zimna woda (ok. 10 łyżek)

Zimne masło pokroić w drobną kostkę. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować kulę. Odstawić do lodówki na 30 min. 

Po upływie 30 min. ciasto wałkujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w 180 stopniach przez 10 min. 

Jabłka:
1-1,5 kg jabłek (u mnie szara reneta)
3 łyżki erytrolu/ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu

Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach. Odsączamy maksymalnie ile się da wody. Dodajemy erytrol/ksylitol oraz cynamon i mieszamy.  Przekładamy na podpieczony spód. 

Beza:
3 białka 
150 g erytrolu/ksylitolu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo, po łyżce erytrolu/ksylitolu i nadal miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę przekładamy na spód z wyłożonymi jabłkami. 

Pieczenie:
Ciasto piec przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni (etap suszenia) i pieczemy przez 30 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku do całkowitego wystygnięcia piekarnika. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger