Prosta FIT zupa jarzynowa




Zupa jarzynowa z samej nazwy powinna być "fit". Ale czy zawsze jest?
"Czym zagęścić/zabielić taką zupkę jak nie śmietaną i mąką?" - pytają mamy i babcie. 

JOGURTEM! To taka prosta zmiana, którą można wprowadzić do każdej zupy, a robi ogromną różnicę w kaloriach, bo w smaku różnicy brak. Cała zupa ma kalorii tyle co kot napłakał, a syci na naprawdę długo. Jest smaczna i bardzo rozgrzewająca! Jeżeli chcecie wprowadzić trochę egzotyki to dorzućcie odrobinę przyprawy curry i kumin. 

Pamiętajcie aby nie używać warzyw mrożonych, zupa wtedy to totalna klapa. Mrożony może być w niej tylko i wyłącznie groszek.

Składniki:
2l wody
3 nieduże ziemniaki
1/2 brokuła
1/2 kalafiora
Garść fasolki szparagowej
1 malutka młoda cukinia
2 średnie marchewki
150 g jogurtu naturalnego
1 puszka groszku
Sól himalajska
Pieprz 
Świeży koperek
Kurkuma

Przygotowanie:
Gotujemy wodę. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i cukinię w talarki. Brokuł i kalafior rozdzielamy na małe różyczki. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Groszek przelać na sitku gorącą wodą (namoczyć przez minutę). Do gotującej wody wrzucamy ziemniaki i marchewkę, chwilkę gotujemy. Wrzucamy cukinię i fasolkę. Po chwili gotowania dorzucamy brokuł i kalafior. Jogurt mieszamy z odrobiną wody z zupy i wlewamy do garnka. Zupę gotujemy do momentu aż warzywa będą lekko miękkie (al dente). Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu oraz kurkumy. Na samym końcu wrzucamy groszek i świeży koperek. 



1 komentarz:

  1. Często zabieram zupę właśnie jogurtem, śmietany już nie używam, jest dla mnie za ciężka.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger