Orkiszowe bułki hamburgerowe (w wersji klasycznej i niebieskiej)



Niebieskie bułki wpadły mi do głowy już tydzień temu, a weekend to była idealna pora na zrealizowanie mojego pomysłu. Są BARDZO sycące, niezwykle puszyste i przepyszne. 
Ja podałam je z kotletem z buraka, kaszy i ziaren konopi, ale jeżeli jesteście prawdziwymi mięsożercami to zwykły kotlet też się sprawdzi. 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Składniki na 6 dużych lub 8 średnich bułek:
500 g mąki orkiszowej typ 750 
15 g świeżych drożdży
150 ml mleka (może być roślinne)
150 ml wody 
1 łyżka cukru
Niebieska spirulina lub odrobina barwnika spożywczego (można pominąć)
1 łyżeczka soli himalajskiej
2 łyżki masła klarowanego 
1 białko + sezam

Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Przelewamy do miseczki i mieszamy z pokruszonymi drożdżami i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. 
W tym czasie roztapiamy masło i studzimy. Jeżeli dodajemy spirulinę/barwnik to wsypujemy ją do masła. 
Po 20 minutach łączymy rozczyn z mąką, solą, wodą i roztopionym masłem. 
Ugniatamy ciasto, jeżeli jest zbyt klejące to dodajemy więcej mąki. Zagniatamy kulkę, przekładamy ją do miski i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 
Po 30 minutach ciasto dzielimy na 6 (lub 8) części. Formujemy bułki i przekładamy na blaszkę. Odstawiamy ponownie, tym razem na 20 minut w ciepłe miejsce (przykrywamy ściereczką).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Bułki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 15 minut. 






Twój Burger Dream

1 komentarz:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger