Orkiszowe bułki hamburgerowe (w wersji klasycznej i niebieskiej)
1
Bułki
,
Mąka orkiszowa
,
Obiad
,
Pieczywo
,
Przepisy wegetariańskie
,
Sezam
,
Wegańskie
,
Wegetariańskie
,
Zdrowy fast food
Niebieskie bułki wpadły mi do głowy już tydzień temu, a weekend to była idealna pora na zrealizowanie mojego pomysłu. Są BARDZO sycące, niezwykle puszyste i przepyszne.
Ja podałam je z kotletem z buraka, kaszy i ziaren konopi, ale jeżeli jesteście prawdziwymi mięsożercami to zwykły kotlet też się sprawdzi.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na 6 dużych lub 8 średnich bułek:
500 g mąki orkiszowej typ 750
15 g świeżych drożdży
150 ml mleka (może być roślinne)
150 ml wody
1 łyżka cukru
Niebieska spirulina lub odrobina barwnika spożywczego (można pominąć)
1 łyżeczka soli himalajskiej
2 łyżki masła klarowanego
1 białko + sezam
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Przelewamy do miseczki i mieszamy z pokruszonymi drożdżami i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
W tym czasie roztapiamy masło i studzimy. Jeżeli dodajemy spirulinę/barwnik to wsypujemy ją do masła.
Po 20 minutach łączymy rozczyn z mąką, solą, wodą i roztopionym masłem.
Ugniatamy ciasto, jeżeli jest zbyt klejące to dodajemy więcej mąki. Zagniatamy kulkę, przekładamy ją do miski i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Po 30 minutach ciasto dzielimy na 6 (lub 8) części. Formujemy bułki i przekładamy na blaszkę. Odstawiamy ponownie, tym razem na 20 minut w ciepłe miejsce (przykrywamy ściereczką).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Bułki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 15 minut.

Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń