Jabłka pod orzechową kruszonką
Bez laktozy
,
Deser
,
Dietetyczne
,
Jabłko
,
Masło orzechowe
,
Mąka orkiszowa
,
Owoce
,
Pyszne wypieki i desery
Bardzo jesienny przepis, orzechowa kruszonka i cynamonowe jabłka. Czy może być lepiej? To taka mocno uproszczona wersja szarlotki dla leniuszków.
Ja użyłam jednego naczynia, a mianowicie patelni Woll na której dusiłam najpierw jabłka, a później podpiekałam kruszonkę w piekarniku. Patelnia ma ściąganą rączkę więc mam dwa naczynia w jednym.
Składniki na 4 porcje:
Jabłka:
Jabłka:
2 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/miodu
Kruszonka:
50 g mąki orkiszowej
3 łyżeczki masła orzechowego
3 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/miodu
4 łyżki wody
Przygotowanie:
Jabłka kroimy w kostkę i dusimy na odrobinie wody ze słodzidłem i cynamonem. Wyrabiam kruszonkę z mąki, masła orzechowego, słodzidła i wody. Posypujemy jabłka. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.