Jabłka pod orzechową kruszonką




Bardzo jesienny przepis, orzechowa kruszonka i cynamonowe jabłka. Czy może być lepiej? To taka mocno uproszczona wersja szarlotki dla leniuszków. 
Ja użyłam jednego naczynia, a mianowicie patelni Woll na której dusiłam najpierw jabłka, a później podpiekałam kruszonkę w piekarniku. Patelnia ma ściąganą rączkę więc mam dwa naczynia w jednym. 

Składniki na 4 porcje:
Jabłka: 
2 duże jabłka 
 1 łyżeczka cynamonu 
2 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/miodu 

Kruszonka: 
50 g mąki orkiszowej 
3 łyżeczki masła orzechowego 
3 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/miodu 
4 łyżki wody 

Przygotowanie:
Jabłka kroimy w kostkę i dusimy na odrobinie wody ze słodzidłem i cynamonem. Wyrabiam kruszonkę z mąki, masła orzechowego, słodzidła i wody. Posypujemy jabłka. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. 



Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger