FIT pizza z patelni



Przepisów na taką pizzę znajdziecie w internecie na pewno wiele, sama z kilku już korzystałam ale nigdy mnie specjalnie nie porwały. Pizza albo była za miękka, albo za sucha czy zbyt jajeczna. Metodą prób i błędów znalazłam taką która MI smakuje. Jest puszysta i nie za mokra, nie za sucha. Jestem pewna, że podobne przepisy znajdziecie w internecie, a może znajdzie się i taki sam, nie wiem. Ja robiłam ten na całkowitym spontanie, nie patrząc na żadne inne bo już parę razy się niestety nacięłam. 

Dodatki to Wasza inwencja twórcza, ale podstawą powinien być na pewno sos pomidorowy... i dużo sera. 

Ja użyłam sera żółtego, sera halloumi, ekologicznej szynki, pietruszki, cebuli i granatu. 

Składniki na 1 pizzę:
4 łyżki mąki 
1 jajko
5 łyżek kefiru
Szczypta proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki soli himalajskiej
Odrobina oleju do podsmażenia

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki mieszamy. Wylewamy masę na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Nakładamy sos pomidorowy i ulubione dodatki. Dusimy pod przykryciem przez 5-10 minut na małym ogniu. 



4 komentarze:

  1. Konsystencja ciasta ma być zbliżona do naleśnikowego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy do smażenia mogę wykorzystać olej kokosowy bio? Nie przepadam za smakiem oleju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jeżeli masz dobrą patelnię możesz smażyć bez oleju :)

      Usuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger