Tiramisu z figami | bez cukru i glutenu |
0
Bez pieczenia
,
Bezglutenowe
,
Deser
,
Dietetyczne
,
Figi
,
Kawa
,
Kuchnia Włoska
,
Kuchnie Świata
,
Owoce
,
Pyszne wypieki i desery
,
Walentynki
Słodka masa, mocno kawowe biszkopty i słodko-kwaśna figa. Idealny deser dla każdego kto lubi kawę. Mimo, że nie jestem fanką kawy w deserach to ten deser podbił moje serducho.
Kawa którą wykorzystałam to Espresso elegant aroma od Tchibo Cafissimo - mocny, wyrazisty smak i aromat.
Kawa którą wykorzystałam to Espresso elegant aroma od Tchibo Cafissimo - mocny, wyrazisty smak i aromat.
Składniki na ok. 6 porcji:
30 biszkoptów domowych lub ze sklepu (bez cukru, glutenu)
1 filiżanka mocnego espresso (dwie kapsułki Tchibo Cafissimo)
4 żółtka
2 białka
300g serka naturalnego lub mascarpone (jak w oryginale)
100 g "cukru" pudru (u mnie z erytrolu)
4 świeże figi
Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z 50g cukru pudru. Dodajemy stopniowo, po łyżce serka (mascarpone). Białka ubijamy że szczyptą soli. Dodajemy resztę cukru pudru i miksujemy. Przekładamy do masy z żółtkami i delikatnie mieszkamy szpatułką. Biszkopty moczymy w kawie i układamy do pucharów. Przekładamy masą, nakładamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną warstwę masy. Figę kroimy w plastry i dekorujemy nią tiramisu. Całość możemy posypać kakao 💜
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza