Tiramisu z figami | bez cukru i glutenu |


Słodka masa, mocno kawowe biszkopty i słodko-kwaśna figa. Idealny deser dla każdego kto lubi kawę. Mimo, że nie jestem fanką kawy w deserach to ten deser podbił moje serducho.

Kawa którą wykorzystałam to Espresso elegant aroma od Tchibo Cafissimo - mocny, wyrazisty smak i aromat. 

Składniki na ok. 6 porcji:
 30 biszkoptów domowych lub ze sklepu (bez cukru, glutenu) 
1 filiżanka mocnego espresso (dwie kapsułki Tchibo Cafissimo)
 4 żółtka 
2 białka 
300g serka naturalnego lub mascarpone (jak w oryginale) 
100 g "cukru" pudru (u mnie z erytrolu) 
4 świeże figi 

Przygotowanie:
 Żółtka ubijamy z 50g cukru pudru. Dodajemy stopniowo, po łyżce serka (mascarpone). Białka ubijamy że szczyptą soli. Dodajemy resztę cukru pudru i miksujemy. Przekładamy do masy z żółtkami i delikatnie mieszkamy szpatułką. Biszkopty moczymy w kawie i układamy do pucharów. Przekładamy masą, nakładamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną warstwę masy. Figę kroimy w plastry i dekorujemy nią tiramisu. Całość możemy posypać kakao 💜



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger