Pieczone bataty z serem pleśniowym i figą



Batatoloversi to coś dla Was! Ser pleśniowy + figa to połączenie idealne. Do tego batat i żyć nie umierać. Idealne danie na przystawkę lub przekąskę, ale również dodatek do obiadu... lub kolację. Nowa miłość kulinarno-batatowa inna niż chipsy z batata? Chyba tak. 

Składniki:
2 średnie bataty
Ser pleśniowy Gorgonzola
3 figi
Miód
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek
Sól himalajska
Pieprz czarny

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bataty szorujemy w zimnej wodzie. Każdy kroimy na 3 plastry. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bataty. Skrapiamy je odrobiną oliwy z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Nakładamy ser gorgonzola i pieczemy 40 minut. Figi kroimy w plastry i układamy na batatach na ostatnie 10 minut pieczenia. Upieczone bataty polewamy miodem i dekorujemy pietruszką. 




1 komentarz:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger