Pieczone bataty z serem pleśniowym i figą
1
Bataty
,
Figi
,
Miód
,
Natka pietruszki
,
Owoce
,
Przepisy wegetariańskie
,
Sałatki i przekąski
,
Ser
,
Wegetariańskie
,
Ziemniaki
Batatoloversi to coś dla Was! Ser pleśniowy + figa to połączenie idealne. Do tego batat i żyć nie umierać. Idealne danie na przystawkę lub przekąskę, ale również dodatek do obiadu... lub kolację. Nowa miłość kulinarno-batatowa inna niż chipsy z batata? Chyba tak.
Składniki:
2 średnie bataty
Ser pleśniowy Gorgonzola
3 figi
Miód
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek
Sól himalajska
Pieprz czarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bataty szorujemy w zimnej wodzie. Każdy kroimy na 3 plastry. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bataty. Skrapiamy je odrobiną oliwy z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Nakładamy ser gorgonzola i pieczemy 40 minut. Figi kroimy w plastry i układamy na batatach na ostatnie 10 minut pieczenia. Upieczone bataty polewamy miodem i dekorujemy pietruszką.
Świetny pomysł!:-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga! :-)