Cukinia z mascarpone i szynką parmeńską



Sezon na cukinię trwa. Jednak po jakimś czasie leczo się nudzi, ketchup z cukinii zrobiony i co dalej?
Dalej kremowa cukinia z mascarpone, zawinięta w szynkę parmeńską lub boczek. BARDZO sycące danie mimo, że nie ma w nim za wiele mięsa czy węglowodanów w postaci kaszy lub ryżu.

Składniki na 2 porcje:
2 średnie cukinie
6 plastrów szynki parmeńskiej (lub boczku)
ok. 100 g mascarpone (1/2 opakowania)
Sól 
Pieprz czarny 
Natka pietruszki

Przygotowanie:
Cukinię kroimy na pół i wydrążamy środek. Wydrążony środek kroimy w kosteczkę i mieszamy z mascarpone. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Przekładamy do cukinii. Zawijamy w szynkę parmeńską/boczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż góra zacznie się rumienić, a cukinia będzie miękka. U mnie było to ok. 20 minut. 



2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Zdecydowanie go wypróbuje. Zdjęcia wyglądają pięknie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger