Zupa krem borowikowa | vege, vegan |
1
Borowiki
,
Dietetyczne
,
Grzyby
,
Przepisy wegetariańskie
,
Wegańskie
,
Wegetariańskie
,
Zupy
Zebrane przez nas wczoraj w lesie borowiki długo nie poleżały bezczynnie.
Szczerze mówiąc nie wiedziałam co z nich zrobić. Sos? Jajecznicę? Oh, nie. ZUPĘ KREM.
Będąc na kolacji walentynkowej M. zamówił krem borowikowy, który był GENIALNY (chociaż on, bo cała reszta była mocno słaba, no, deser się jeszcze bronił) dlatego spróbowaliśmy go powtórzyć i się udało. Mocno kremowy, aromatyczny i zdrowy. Dwie wersje wegetariańska i wegańska.
Ja się zakochałam!
Składniki:
300 g świeżych borowików
1/2 l wody lub bulionu warzywnego
1/2 cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól himalajska
Pieprz czarny
+ Mascarpone/Mleczko kokosowe
Pietruszka
Grzanki/Groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku o grubym dnie na oliwie z oliwek.
Dodajemy pokrojone borowiki i smażymy przez kilka minut. Dolewamy bulion lub wodę i gotujemy przez 20 min. na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Po 20 minutach ściągamy garnek z gazu, studzimy i blendujemy z mascarpone/mleczkiem kokosowym i dekorujemy pietruszką.
Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo.
ale bym zjadła takiej zupki <3 całe życie stroniłam od grzybów, a teraz chętnie jadłabym je codziennie :D
OdpowiedzUsuń