Pełnoziarniste ciasto jogurtowe ze śliwkami



Idealne, proste i dietetyczne ciasto jogurtowe ze śliwkami. Klasyka rządzi, prawda?

Lekko mi klapnęło, dlatego rada - wsadzajcie do średnio nagrzanego piekarnika i po upieczeniu zostawcie ciasto chwilę w piekarniku i będzie idealnie! :) 

Składniki na jedną dużą keksówkę:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

130-140 g jogurtu naturalnego (jeden mały)
3 jajka
100 g oleju rzepakowego
100 g erytrolu/ksylitolu
320 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 śliwek węgierek

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z erytrolem/ksyiltolem i jogurtem naturalnym. Mąkę przesiewamy z proszkiem i powoli dodajemy do masy. Następnie dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem metalowej foremki lub do silikonowej. Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na pół. Wstadzamy do masy. Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 1-1,5h lub do suchego patyczka.




3 komentarze:

  1. Witam, ile dodac jajek?? Bo w przepisie brak a w opusie są

    OdpowiedzUsuń
  2. Bezwstydnie kradnę przepis. Ostatnio polubiłam się z mąką pełnoziarnistą i ksylitolem i mi brakowalo czegoś pysznego na niedzielny deser :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger