Pełnoziarnista tarta z czarną porzeczką | wegańska, bez cukru, bez laktozy |
2
Bez laktozy
,
Ciasta z owocami
,
Mąka pełnoziarnista
,
Owoce
,
Owoce leśne
,
Porzeczki
,
Pyszne wypieki i desery
,
Wegańskie
Przepyszna, krucha i kwaśna tarta z porzeczkami. Dla przełamania smaku warto podać ją z lodami lub po prostu dodać więcej erytrolu do owoców.
5 składników i gotowe... Proste przepisy to takie które lubię najbardziej.
Składniki na średnią tartę:
200 g mąki pełnoziarnistej
50 g masła (lub oleju kokosowego w wersji vege/bez laktozy)
4 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru
Szczypta soli
300 g czarnych porzeczek + 4 łyżki erytrolu + 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
Przygotowanie:
Mąkę miksujemy z pokrojonym w kosteczkę masłem, erytrolem i solą. Dodajemy stopniowo wodę (ok. 50 ml lub więcej) i ugniatamy krótko aż do osiągnięcia gładkiego, elastycznego ciasta. Przekładamy do lodówki na 1h. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem. Porzeczki mieszamy z mąką i cukrem. Wsypujemy na ciasto. Zawijamy boki lub zostawiamy tak jak w tradycyjnej tarcie. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 35-40 min (do uzyskania złotego koloru).
Ale pychotka! Akurat mam porzeczki, chyba sobie zrobię małe co nieco.
OdpowiedzUsuńJa akurat za porzeczkami nie przepadam, ale chętnie wykorzystam przepis innymi owocami :)
OdpowiedzUsuń