Pełnoziarnista tarta z czarną porzeczką | wegańska, bez cukru, bez laktozy |




Przepyszna, krucha i kwaśna tarta z porzeczkami. Dla przełamania smaku warto podać ją z lodami lub po prostu dodać więcej erytrolu do owoców. 

5 składników i gotowe... Proste przepisy to takie które lubię najbardziej. 

Składniki na średnią tartę:
200 g mąki pełnoziarnistej
50 g masła (lub oleju kokosowego w wersji vege/bez laktozy)
4 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru
Szczypta soli
300 g czarnych porzeczek + 4 łyżki erytrolu + 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 

Przygotowanie:
Mąkę miksujemy z pokrojonym w kosteczkę masłem, erytrolem i solą. Dodajemy stopniowo wodę (ok. 50 ml lub więcej) i ugniatamy krótko aż do osiągnięcia gładkiego, elastycznego ciasta. Przekładamy do lodówki na 1h. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem. Porzeczki mieszamy z mąką i cukrem. Wsypujemy na ciasto. Zawijamy boki lub zostawiamy tak jak w tradycyjnej tarcie. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 35-40 min (do uzyskania złotego koloru). 



2 komentarze:

  1. Ale pychotka! Akurat mam porzeczki, chyba sobie zrobię małe co nieco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja akurat za porzeczkami nie przepadam, ale chętnie wykorzystam przepis innymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger