Paella z chorizo i kukurydzą



Przepyszna hiszpańska paella z chorizo w zdrowej wariacji.
Zamiast klasycznego ryżu użyłam brązowego, a chorizo kupiłam z najkrótszym możliwym składem.
Jeżeli lubicie ostre dania to te będzie dla Was idealne. Ja nie dodawałam więcej chilli, ale jeżeli lubicie totalną pikanterię to droga wolna!

Składniki na 2 porcje:
1 mała kiełbaska chorizo
1/3 czerwonej cebuli
1 mały ząbek czosnku
100 g ryżu do risotto lub brązowego
1 pomidor
Papryka słodka, kurkuma
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki kukurydzy
Bulion/woda/wino


Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy. Podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone cienko chorizo, pokrojone w kostkę pomidory, kukurydzę, przyprawy  i ponownie podsmażamy. Dodajemy ryż i zalewamy bulionem/wodą/winem. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki. Dolewamy płyn i mieszamy co jakiś czas. Ja zrobiłam pół na pół bulion drobiowy z wodą. Doprawić solą do smaku.





1 komentarz:

  1. O prosze, szybkie i zaloze sie, ze smaczne😋. Kiedys zawsze paelle kojarzylam z wielka patelnia i owocami morza. Ale mozna jednak uproscic😃. Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger