Paella z chorizo i kukurydzą
1
Cebula
,
Chorizo
,
Kuchnia Hiszpańska
,
Kuchnie Świata
,
Obiad
,
Pomidor
,
Ryż
Przepyszna hiszpańska paella z chorizo w zdrowej wariacji.
Zamiast klasycznego ryżu użyłam brązowego, a chorizo kupiłam z najkrótszym możliwym składem.
Jeżeli lubicie ostre dania to te będzie dla Was idealne. Ja nie dodawałam więcej chilli, ale jeżeli lubicie totalną pikanterię to droga wolna!
Zamiast klasycznego ryżu użyłam brązowego, a chorizo kupiłam z najkrótszym możliwym składem.
Jeżeli lubicie ostre dania to te będzie dla Was idealne. Ja nie dodawałam więcej chilli, ale jeżeli lubicie totalną pikanterię to droga wolna!
Składniki na 2 porcje:
1 mała kiełbaska chorizo
1/3 czerwonej cebuli
1 mały ząbek czosnku
100 g ryżu do risotto lub brązowego
1 pomidor
Papryka słodka, kurkuma
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki kukurydzy
Bulion/woda/wino
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy. Podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone cienko chorizo, pokrojone w kostkę pomidory, kukurydzę, przyprawy i ponownie podsmażamy. Dodajemy ryż i zalewamy bulionem/wodą/winem. Gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki. Dolewamy płyn i mieszamy co jakiś czas. Ja zrobiłam pół na pół bulion drobiowy z wodą. Doprawić solą do smaku.
O prosze, szybkie i zaloze sie, ze smaczne😋. Kiedys zawsze paelle kojarzylam z wielka patelnia i owocami morza. Ale mozna jednak uproscic😃. Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuń