Owsiane pancakes na jogurcie


Chcesz zjeść sycące i zdrowe śniadanie? To przepis idealny dla Ciebie!


Śniadaniowa, lekka i zdrowa propozycja na ten piątek.
Bardzo delikatne, puszyste (chociaż puszyste wyszły mi tylko te ostatnie które odstały bo wcześniejsze smażyłam zaraz bo zmieszaniu... głód mnie gonił). 

WSKAZÓWKI:
Do zrobienia placuszków możesz użyć gotowej mąki owsianej lub zrobić ją samodzielnie poprzez zmielenie płatków owsianych.
Na diecie bez glutenu użyj mąki lub płatków bezglutenowych, a na diecie bez laktozowej jogurtu bez laktozy.

Składniki na porcję ze zdjęcia:
50 g mąki owsianej 
150 g jogurtu 
1 jajko 
1/2 łyżeczki sody
Kilka kropel oleju rzepakowego
Dodatkowo: ksylitol, erytrol, miód, cukier do posłodzenia masy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy. Odstawiamy na min. 10 minut (najlepiej 30 minut). Smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami.




6 komentarzy:

  1. uwielbiam takie śniadania!)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie jogurtowe placuszki szczególnie z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy dodaje się erytrytol do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne, nie czuć że bezglutenowe ❤️ w smaku jak na mące pszennej, pycha ❤️

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger