Mini-Pavlova bez cukru, glutenu i laktozy. TYLKO 20 KCAL
Zdrowa, dietetyczna Pavlova? Da się? DA SIĘ!
Bez cukru, bez glutenu, bez laktozy.
JEDYNIE 20 KCAL.
Słodka, pyszna i niezwykle prosta, a na dodatek w wersji mini. Taka jaką lubię.
Idealnie chrupka, idealnie słodka. Nawet za słodka, ale z kremem bez cukru i owocami w punkt.
Skusicie się?
Składniki na 3 bezy:
2 duże białka jaja
90 g erytrolu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Kilka kropel soku z cytryny lub odrobina octu
Dodatkowo:
Mleczko kokosowe (stała część)/mascarpone/owoce
Przygotowanie:
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy stopniowo, łyżeczka po łyżeczce erytrol (najlepszy jest drobny, można rozkruszyć go w moździerzu). Następnie dodajemy sok z cytryny lub ocet, ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką. Cienką blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy od małej miski okręgi na papierze do pieczenia. Nakładamy masę i wkładamy do piekarnika. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni, pieczemy ok. 2 minuty i zmniejszamy temperaturę do 110 stopni. Pieczemy z otwartymi drzwiczkami przez ok. 80-90 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy w nim bezy.
Na wysuszone bezy nakładamy ubite mleczko kokosowe lub mascarpone i dekorujemy owocami.
WOW! Zajebisty przepis! Podkradam! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! ;-)
OdpowiedzUsuń