Spaghetti z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
1
Makarony
,
Obiad
,
Pełnoziarniste
,
Pomidor
,
Szpinak
Szybka, zdrowa i pełnowartościowa opcja na obiad.
Idealna dla miłośników śródziemnomorskich smaków.
Włoski styl na wyciągniecie ręki.
Lekki obiad idealny na takie upały jakie mamy teraz.
Szpinak można zastąpić rukola, a zamiast pomidorków koktajlowych użyć zwykłych pomidorów.
Składniki na 2 duże porcje:
10 oczyszczonych krewetek bez ogonków
200-250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
100 g świeżego szpinaku
2 garści pomidorków koktajlowych
3 łyżki śmietany/jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku lub dwa małe
Sól himalajska i pieprz/chilli do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy oczyszczone krewetki. Gdy zarumienią się na złoty kolor, dodajemy szpinak. Gdy szpinak się skurczy wrzucamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Po 3 minutach dodajemy śmietanę lub jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odecedzamy i mieszamy z sosem.
Wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń