Proste orkiszowe ciasto rabarbarowe


Pyszne, puszyste, orkiszowe.. CIASTO RABARBAROWE!
Dietetyczne (mała ilość tłuszczów, mąka orkiszowa, zamienniki cukru), zdrowe i mega szybko znikające. Wczoraj piekłam, dziś już nie ma... Ale to chyba znaczy, że się udało! 
Jest jednym z prostszych ciast i trzeba nieźle się nasiłować aby nie wyszło. 

Składniki na tortownicę o średnicy ok. 30 cm:
1 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej (ja użyłam typ 750)
4 jajka
1/2 szkl. oleju rzepakowego
3/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru
Kila kropel olejku waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g obranego i pokrojonego na drobne kawałki rabarbaru

Przygotowanie:
Jajka ubijamy z  ksylitolem/erytrolem/cukrem przez 10 min. Dodajemy powoli olej rzepakowy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy ciągle miksując. Wsypujemy 1/2 łyżeczki cynamonu. Tortownicę o średnicy ok. 30 cm smarujemy olejem rzepakowym lub masłem, na dno kładziemy papier do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy masę do tortownicy. Rabarbar mieszamy z cynamonem i kilkoma kroplami olejku waniliowego. Przekładamy na masę. Pieczemy ok. 45 min lub do suchego patyczka. 

Sprawdź również te przepisy z rabarbarem:




9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też! W ogóle bardzo mi się podobają talerzyki, podkręcają wygląd dania i robią smaka ;)

      Usuń
  2. Rabarbar to smaki mojego dzieciństwa ;)
    Z siostrą maczałysmy rabarbar z cukrze :D
    Jak znajdę chwilę w wolniejszy weekend to spróbuje upiec to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jęzor wyszedł mi na wierzch :P tak mi się nie chce stać w kuchni dzisiaj...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kompocik z truskawek i rabarbaru do takiego ciasta jak znalazł! Brzmi pysznie, na dodatek fajnie, że cukier można w przepisie zastąpić ksylitolem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda super. Użyłabym innych owoców tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. znam ten przepis, mój jest bardzo zbliżony. Ciasto smakuje wybornie, polecam każdemu !

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie znalazłam ten przepis,zależało mi na mące orkiszowej proste i szybkie przygotowanie,ciasto już w piekarniku,ślinka leci. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger