Orkiszowe crumble z rabarbarem i truskawkami


Crumble to od czasów II Wojny Światowej jeden z ulubionych deserów Brytyjczyków.

Pyszny, lekko kwaśny, "karmelizowany" rabarbar.... Soczyste truskawki prosto od teściowej... Orkiszowa, zarumieniona kruszonka... Na samą myśl cieknie mi ślinka.

Składniki na 1 porcję:
70 g rabarbaru (ok. 2/3 łodygi)
Garść truskawek
1 łyżka soku z cytryny
Kilka kropel olejku waniliowego
1 łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru

Trochę ponad 1/4 szkl. mąki orkiszowej (dowolny typ)
1 łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru
15 g masła

Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnię, dolewamy odrobinę wody. Dodajemy słodzidło, sok z cytryny i olejek. Podduszamy ok. 5 minut. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Truskawki kroimy w plasterki i również przekładamy do naczynia.

Roztapiamy masło i łączymy z mąką i słodzidłem na kruszonkę. Przekładamy na owoce.

Pieczemy ok. 20 min w 190 stopniach (do zarumienienia). 

Sprawdź również te przepisy z rabarbarem:








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger