Orkiszowe crumble z rabarbarem i truskawkami
0
Bez laktozy
,
Deser
,
Mąka orkiszowa
,
Owoce
,
Pyszne wypieki i desery
,
Rabarbar
,
Truskawki
Crumble to od czasów II Wojny Światowej jeden z ulubionych deserów Brytyjczyków.
Pyszny, lekko kwaśny, "karmelizowany" rabarbar.... Soczyste truskawki prosto od teściowej... Orkiszowa, zarumieniona kruszonka... Na samą myśl cieknie mi ślinka.
Składniki na 1 porcję:
70 g rabarbaru (ok. 2/3 łodygi)
Garść truskawek
1 łyżka soku z cytryny
Kilka kropel olejku waniliowego
1 łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru
Trochę ponad 1/4 szkl. mąki orkiszowej (dowolny typ)
1 łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru
15 g masła
Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnię, dolewamy odrobinę wody. Dodajemy słodzidło, sok z cytryny i olejek. Podduszamy ok. 5 minut. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Truskawki kroimy w plasterki i również przekładamy do naczynia.
Roztapiamy masło i łączymy z mąką i słodzidłem na kruszonkę. Przekładamy na owoce.
Pieczemy ok. 20 min w 190 stopniach (do zarumienienia).
Sprawdź również te przepisy z rabarbarem:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz