Orkiszowe brownie z wiśniami | bez cukru, bez laktozy |


Proste, mocno czekoladowe ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej, przełamane kwaśnym smakiem wiśni. Moje przygotowane ze szczyptą miłości na Dzień Ojca.

Rady:
Im mniejsza blaszka, tym wyższe ciasto i dłuższy czas pieczenia. Ja moje zaczęłam wyciągać gdy już zaczynało się spiekać na wierzchu.

Wiśnie same w sobie są pyszne, ale można dołożyć im towarzyszów - pokrojone kostki mlecznej czekolady, orzechy.

Składniki na małą blaszkę:
100 g masła
200 g czekolady gorzkiej
3 jajka
200 g erytrolu
110 g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)
Wiśnie

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z czekoladą w rondelku. Lekko studzimy.
Jajka energicznie mieszamy z erytrolem. Dodajemy roztopioną czekoladę i mąkę. Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i dekorujemy wydrylowanymi wiśniami. Pieczemy ok. 30 min.




1 komentarz:

  1. Wygląda super, ostatnio jadłam podobne ciacho w takiej niewielkiej restauracji pod Karpaczem i bardzo mi smakowało, tyle że zamiast wiśni były brzoskwinie :) Chyba się skuszę na upieczenie takiego brownie w przyszły weekend.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger