Kotlety z ciecierzycy i kaszy jęczmiennej
Idealna opcja dla wegetarian, jak i świetna odmiana dla mięsożerców.
Kotleta można również wsadzić do bułki i wyjdą nam wege burgery.
Ja moje zjadłam w towarzystwie sałatki greckiej i było pysznie!
Składniki na ok. 10 kotletów:
250 g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka)
200 g kaszy jęczmiennej
1 jajko
Bułka tarta
Olej rzepakowy/kokosowy lub oliwa z oliwek
2 łyżeczki tahini
Kurkuma
Sól himalajska
Pieprz
Czosnek granulowany
Słodka papryka
Kumin
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę jęczmienną w osolonej wodzie.
Ciecierzycę blendujemy razem z kaszą. Dodajemy jajko, tahini i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy przez kilka minut z każdej strony na średnim ogniu.
zapowiadają się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚwiętnie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na bloga! ;-)
Bardzo mi przykro ale mnie to nie smakuje :(
OdpowiedzUsuńDlatego na blogu jest prawie 300 wpisów. Mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie :)
UsuńPrzepyszne!!
OdpowiedzUsuń