Kotlety z ciecierzycy i kaszy jęczmiennej



Idealna opcja dla wegetarian, jak i świetna odmiana dla mięsożerców. 
Kotleta można również wsadzić do bułki i wyjdą nam wege burgery. 
Ja moje zjadłam w towarzystwie sałatki greckiej i było pysznie! 

Składniki na ok. 10 kotletów:
250 g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka)
200 g kaszy jęczmiennej
1 jajko
Bułka tarta
Olej rzepakowy/kokosowy lub oliwa z oliwek
2 łyżeczki tahini
Kurkuma
Sól himalajska
Pieprz
Czosnek granulowany
Słodka papryka
Kumin

Przygotowanie:
Gotujemy kaszę jęczmienną w osolonej wodzie. 
Ciecierzycę blendujemy razem z kaszą. Dodajemy jajko, tahini i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy przez kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. 




5 komentarzy:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger