Pieczone placki ziemniaczane LIGHT
6
Cebula
,
Dietetyczne
,
Kuchnia Polska
,
Na studencką kieszeń
,
Obiad
,
Polskie smaki
,
Przepisy wegetariańskie
,
Wegetariańskie
,
Ziemniaki
Pieczone placki ziemniaczane to pomysł mojego M.
Niezwykle smaczne, sycące i znacznie mniej kaloryczne od ich smażonej wersji.
Ja moje jadłam z jogurtem naturalnym i pietruszką, a M. z gulaszem po węgiersku. Obydwie opcje - niezwykle dobre!
Składniki na ok. 15 dużych placków:
7 małych ziemniaków
1 łyżka mąki (u mnie żytnia)
2 jajka
1/2 cebuli
2 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego/masła
1 łyżka suszonego majeranku lub tymianku
Pieprz czarny
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Do tego na małych oczkach ścieramy cebulę. Dodajemy łyżkę mąki, dwa jajka. Doprawiamy pieprzem i wlewamy olej/masło. Wszystko mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po kopiastej łyżce masy na jeden placek.
Pieczemy ok. 20 min do lekkiego zarumienienia... lub spalenia boków :D
Po upieczeniu solimy do smaku i podajemy z ulubionymi dodatkami.
1 łyżka mąki (u mnie żytnia)
2 jajka
1/2 cebuli
2 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego/masła
1 łyżka suszonego majeranku lub tymianku
Pieprz czarny
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Do tego na małych oczkach ścieramy cebulę. Dodajemy łyżkę mąki, dwa jajka. Doprawiamy pieprzem i wlewamy olej/masło. Wszystko mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po kopiastej łyżce masy na jeden placek.
Pieczemy ok. 20 min do lekkiego zarumienienia... lub spalenia boków :D
Po upieczeniu solimy do smaku i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńMniam :D Koniecznie muszę tego spróbować :D
OdpowiedzUsuńBiorę w ciemno - niech no tylko podłączę piekarnik :D
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń