Pieczone jabłka z kaszą jaglaną, orzechami i suszonymi owocami
1
Bez laktozy
,
Bezglutenowe
,
Deser
,
Dietetyczne
,
Jabłko
,
Kasza jaglana
,
Orzechy
,
Owoce
,
Pyszne wypieki i desery
,
Śniadania
,
Śniadanie
Pyszna alternatywa słodkiego? Pieczone jabłka z kaszą jaglaną i bakaliami. Chwila, moment i GOTOWE
💚 Mega prosty i mega smaczny przepis.

Kasza jaglana to najstarsza z kasz. Jest otrzymywana z nasion prosa. Jej regularne spożywanie ma bardzo korzystne działanie na nasz organizm. Ma dużo łatwo przyswajalnego białka i wysoką zawartość witamin z grupy B, witaminy E, oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Kasza jaglana jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza dzięki czemu wyrównuje nadmiar produktów kwasotwórczych obecnych w codziennej diecie (nabiał, pieczywo, cukier, mięso)1.
Składniki na 3 porcje:
3 jabłka
100 g kaszy jaglanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 garść orzechów włoskich
5 śliwek suszonych
1 garść suszonej miechunki
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W jabłkach wydrążamy środek. Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z cynamonem, pokrojonymi orzechami, śliwkami i miechunką. Nadziewamy jabłka. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach.
Pycha! ;-)
OdpowiedzUsuń