Najprostsze babeczki marchewkowe




Pyszny i chyba najprostszy przepis na babeczki marchewkowe. Słodkie, mocno cynamonowe i niezwykle miękkie. Zdrowy deser, który może być jedną z 5 porcji warzyw i owoców.


Jedna babeczka ma 156 kcal (kaloryczność z cukrem trzcinowym)
B:7,71
T: 10,86
W: 24.57

Składniki na 10 babeczek:
2 szkl. startej marchewki (ok. 3 średnie)
1,5 szkl. mąki (u mnie żytnia typ. 750)
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta kardamonu i soli
3-4 łyżki ksylitolu/erytrolu
1/4 szkl. oleju/masła (u mnie olej rzepakowy)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do papierowych kokilek lub silikonowych foremek. Pieczemy 25 min w 180 stopniach.








8 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta marchewkowe, babeczki marchewkowe... mmm, niebo w gębie! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, wyszły luksusowo 😎 mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Są przepyszne, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy nadają się dla osoby z cukrzycą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale użyj do posłodzenia ksylitolu lub stewii

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź

      Usuń
  5. Dzięki za ciekawy przepis :) Babeczki super :) Brawo Ty :)Jestem diecie więc dla mnie idealne :) Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger