Najprostsze babeczki marchewkowe
10
Babeczki
,
Bez laktozy
,
Marchewka
,
Mąka orkiszowa
,
Mąka pszenna
,
Mąka żytnia
,
Pyszne wypieki i desery
Pyszny i chyba najprostszy przepis na babeczki marchewkowe. Słodkie, mocno cynamonowe i niezwykle miękkie. Zdrowy deser, który może być jedną z 5 porcji warzyw i owoców.
Jedna babeczka ma 156 kcal (kaloryczność z cukrem trzcinowym)
B:7,71
T: 10,86
W: 24.57
Składniki na 10 babeczek:
2 szkl. startej marchewki (ok. 3 średnie)
1,5 szkl. mąki (u mnie żytnia typ. 750)
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta kardamonu i soli
Szczypta kardamonu i soli
3-4 łyżki ksylitolu/erytrolu
1/4 szkl. oleju/masła (u mnie olej rzepakowy)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do papierowych kokilek lub silikonowych foremek. Pieczemy 25 min w 180 stopniach.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do papierowych kokilek lub silikonowych foremek. Pieczemy 25 min w 180 stopniach.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta marchewkowe, babeczki marchewkowe... mmm, niebo w gębie! <3
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszły luksusowo 😎 mniam!
OdpowiedzUsuńSą przepyszne, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńCzy nadają się dla osoby z cukrzycą?
OdpowiedzUsuńTak, ale użyj do posłodzenia ksylitolu lub stewii
UsuńDzięki za odpowiedź
UsuńDzięki za ciekawy przepis :) Babeczki super :) Brawo Ty :)Jestem diecie więc dla mnie idealne :) Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńCzy można posłodzić miodem?
OdpowiedzUsuńoczywiście
Usuń