Mazurek gryczany z masłem orzechowym 6 SKŁADNIKÓW! |dietetyczny, bez cukru, bez glutenu, bez laktozy|




Robiłam już ten mazurek w tamtym roku, ale jakoś tak się zdarzyło, że zapomniałam spisać przepis, zdjęcia porobiłam, ale tak mi zeszło, że ogarnęłam je już po świętach i było za późno. 
Dlatego w tym roku, już w Wielki Czwartek - zrobiłam, obfotografowałam, obrobiłam, spisałam przepis i Wam wrzucam! 
Chrupiący, orzechowy i zdrowy - Mazurek gryczany z masłem orzechowym 
TYLKO 6 SKŁADNIKÓW!


Składniki:
Spód:
250 g mąki gryczanej 
80 g masła/margaryny
3 łyżki ksylitolu/cukru brązowego/innego słodzidła
Zimna woda

Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy powoli zimnej wody (na oko, mi wyszło ok. 0,5 szkl. wody) i zagniatamy twarde, gładkie ciasto. Robimy to w miarę sprawnie, gdyż ciasto kruche nie lubi ciepła.
Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 1h.
Po tym czasie wyciągamy ciasto i wałkujemy ciasto - podsypujemy mąką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zawijamy lekko boki i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. 

Masa orzechowa:
4 łyżki masła orzechowego
2 białka

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do nich masło orzechowe i delikatnie mieszamy. Przekładamy masę na przestudzony spód. Dekorujemy według uznania - ja użyłam płatkó kwiatów, słonecznika, orzechów, rodzynek i dekoracji "sklepowych".




Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, chyba się skuszę - nieco przeraża mnie jedynie ilość tłuszczu w przepisie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam przepisy na mazurki gdzie jest np. 200g masła czy margaryny, więc 80g (można dać 50) to zdecydowanie MAŁO! :)

      Usuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger