Pesto alla genovese (pesto bazyliowe)





Prosty i pyszny włoski dodatek do dań. 
Pesto alla genovese to pesto z bazylii, orzeszków, oliwy z oliwek i parmezanu. 
Najpopularniejsza opcja serwowania to makaron z pesto, jednak smakuje równie dobrze z pieczywem, kurczakiem, rybami lub jako podstawa do sosu sałatkowego! 
Pesto może stać w lodówce do tygodnia. Możemy je również zamrozić.

Składniki na mały słoiczek:
1 doniczka bazylii 
3 garście orzeszków piniowych lub orzechów włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki parmezanu
Sól himalajska
Pieprz czarny
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Liście bazylii obrywamy i myjemy. Przekładamy do miski i dodajemy resztę składników. Doprawiamy lekko do smaku. Blendujemy.



1 komentarz:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger