Pesto alla genovese (pesto bazyliowe)
Prosty i pyszny włoski dodatek do dań.
Pesto alla genovese to pesto z bazylii, orzeszków, oliwy z oliwek i parmezanu.
Najpopularniejsza opcja serwowania to makaron z pesto, jednak smakuje równie dobrze z pieczywem, kurczakiem, rybami lub jako podstawa do sosu sałatkowego!
Pesto może stać w lodówce do tygodnia. Możemy je również zamrozić.
Składniki na mały słoiczek:
1 doniczka bazylii
3 garście orzeszków piniowych lub orzechów włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki parmezanu
Sól himalajska
Pieprz czarny
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Liście bazylii obrywamy i myjemy. Przekładamy do miski i dodajemy resztę składników. Doprawiamy lekko do smaku. Blendujemy.
Świetnie!
OdpowiedzUsuń