Orkiszowe drożdżówki
Jakie one są dobre... serio :D
Pulchniutkie, słodkie (mimo, że prawie bez cukru) no i drożdżowe... Nie znam chyba nikogo kto nie lubi ciasta drożdżowego. W dodatku są banalnie proste do wykonania... Skusicie się?
Składniki na ok. 2 blaszki bułek:
500 g mąki orkiszowej typ 450-550
50 g drożdży
50 g masła
2 żółtka
1/2 szkl. ksyilitolu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1,5 szkl. mleka bez laktozy
Szczypta soli
+
dżem, marmolada, czekolada
Przygotowanie:
Masła roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i dodać pół szklanki ciepłego mleka.
Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę przesiać, dodać ksylitol, wanilię, żółtka, szczyptę soli, resztę mleka. Pod koniec wlać masło, wyrobić dobrze ciasto aż będzie odchodziło od dłoni (można podsypywać odrobiną mąki). Gdy ciasto już ładnie odchodzi od dłoni, przykryć ściereczką i odłożyć w cieple miejsce na 45 min.
Po upłynięciu 45 minut ciasto jeszcze raz wyrobić, rwać małe kawałki, uformować kulkę, lekko rozciągnąć i nakładać dżem/czekoladę/marmoladę, "zamknąć ciasto" i przekładać łączeniem do dołu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odłożyć uformowane bułeczki ponownie w ciepłe miejsce na 15 min. Piec ok. 20 min w 180 stopniach.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę super :)
OdpowiedzUsuń