Najlepsza pizza pełnoziarnista z szynką, pieczarkami i kukurydzą




Krótko mówiąc...najlepsza pizza pełnoziarnista EVER.
Robłam ją z tego przepisu już jakieś 100 razy (no dobra, może TROSZKĘ mniej) i za każdym razem wychodzi przepyszna.
Warto spróbować!


Składniki na 2 pizze:
Ciasto:
250 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej do wypieku chleba)
30 g drożdży
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Zalewamy letnią wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.

Po upływie czasu łączymy resztę mąki z solą i rozczynem i ugniatamy przez ok. 10 min.

Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Po upływie czasu ciasto dzielimy na
 części. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blaszkę (u mnie spód od tortownicy) smarujemy oliwą z oliwek. Nakładamy ciasto i ROZCIĄGAMY.

Dodatkowo:
Szynka
Zioła prowansalskie
Koncentrat pomidorowy
4 umyte i pokrojone pieczarki
150 g startej mozzarelli
Kukurydza

Nakładamy koncentrat i resztę składników. Posypujemy serem i ziołami.
Pieczemy ok. 10 min.




10 komentarzy:

  1. Czy z tych proporcji wychodzi właśnie jedna taka pizza?

    OdpowiedzUsuń
  2. Do podsypywania ciasta użyj kaszy mannej zamiast mąki zobaczysz będzie jeszcze lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Można zamiast oliwy dać olej kokosowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale polecałabym jednak użyć oliwy z oliwek, jak w klasycznej pizzy :)

      Usuń
  4. Pyszna Pizza :) swietny przepis! polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobry przepis na pizze :) sprawdzałem i Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger