Bananowy murzynek z suszoną wiśnią, kandyzowaną pigwą i polewą czekoladową
1
Banan
,
Bez laktozy
,
Ciasta z owocami
,
Czekolada
,
Czereśnie
,
Dietetyczne
,
Kakao
,
Mąka orkiszowa
,
Pyszne wypieki i desery
Przepis na przepysznego bananowego murzynka. Owoce suszone można dowolnie podmieniać - ale bardzo polecam połączenie podane w przepisie.... suszona wiśnia + kandyzowana pigwa!
Składniki na 2 małe keksówki lub jedną dużą:
3 duże banany
1/3 szkl. ksylitolu
1 szkl. mąki orkiszowej typ 1850 lub 2000
1/2 szkl. mąki orkiszowej typ 500/550
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g roztopionego masła klarowanego
1/3 szkl. kakao
Garść suszonych wiśni
Garść kandyzowanej pigwy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz wiśni i pigwy blendujemy.
Wrzucamy pigwę i wiśnie. Keksówki smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Przelewamy masę. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Pieczemy ok. 50 min.
Polewa czekoladowa:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka ksylitolu
3 łyżki mleka bez laktozy
Rozpuszczamy czekoladę wraz z ksylitolem i mlekiem. Polewamy upieczone i ostudzone ciasto.
Smakowicie! ;-)
OdpowiedzUsuń