Śledzie curry
4
Bez laktozy
,
Bezglutenowe
,
Boże Narodzenie
,
Curry
,
Dietetyczne
,
Obiad
,
Ryby
,
Ryby i owoce morza
Śledzie to dla mnie najsmaczniejsza ryba zaraz po łososiu.
Można je przygotować na wiele sposobów.
Moja ulubiona wersja to śledzie w musztardzie, lecz w tym roku ich nie będzie...za to będą śledzie curry! Lekko orientalne, niesamowicie aromatyczne i pyszne.
Składniki
1 słoik śledzi w occie
1/3 szkl. oleju lnianego SemCo
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka cukru
Szczypiorek
Przygotowanie:
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy w kostkę.
Kroimy drobno szczypiorek i cebulę ze słoika po śledziach.
Do 1/3 szkl. oleju lnianego dodajemy curry, kumin, cukier i wszystko mieszamy.
Zalewamy śledzie i wsypujemy szczypiorek. Zostawiamy w misce pod przykryciem lub w słoiku na 24 h.
Spróbuj również innych przepisów na śledzie:
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńŚledzie curry muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńO śledzie! Tak mało przepisów jest na blogach z ich wykorzystaniem. Olej lniany + curry jako dodatek to musi fajnie smakować :) Polecasz śledzie jakiejś konkretnej firmy ?
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie a ta sałatka jest przepyszna, dziękuje za tak wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuń