Puszysty sernik na pełnoziarnistym kakaowym spodzie (bez cukru)
1
Boże Narodzenie
,
Dietetyczne
,
Na imprezę
,
Pyszne wypieki i desery
,
Ser
,
Sernik
,
Wielkanoc
Puszysty, delikatny, słodki sernik na pełnoziarnistym kakaowym spodzie.
Bez dodatku cukru (ja używałam ksylitolu).
Zamiast okrągłej blaszki możemy użyć dużej prostokątnej, jednak sernik będzie wtedy niski.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Do dekoracji możemy użyć np. polewy czekoladowej (gorzka czekolada min. 70%, odrobina masła, mleko, kakao) - polewamy lekko przestudzoną na sernik. Dodatkowo możemy udekorować go prażonymi migdałami (lekko podprażone na patelni mają niesamowity smak).
Jak miksować masę i nie zabrudzić całej kuchni? Dowiecie się z tego filmiku!
(link) 😍 #beko #ciastojakzobrazka
Jak miksować masę i nie zabrudzić całej kuchni? Dowiecie się z tego filmiku!
(link) 😍 #beko #ciastojakzobrazka
Składniki na okrągłą blaszkę 24cm:
Ciasto:
1 szkl. mąki pełnoziarnistej
1/3 szkl. cukru trzcinowego lub ksylitolu
ok. 100 g masła
1 jajko
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto i włożyć do zamrażarki na min. 30 min lub całą noc.
Masa serowa:
1 kg białego mielonego sera (najlepiej półtłusty)
1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu
3/4 szkl. mleka (u mnie bez laktozy)
2 budynie waniliowe bez cukru
5 jaj
2 łyżki cukru waniliowego (opcjonalnie)
Aromat waniliowy
Żółtka utrzeć z ksylitolem/erytrolem. Dodać zmielony ser, aromat waniliowy, wsypać budynie, wlać mleko, dodać cukier waniliowy. Wszystko delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na to ciasto na grubej tarce. Dodać masę serową.
Piec ok. 70 min w 170 stopniach.

Wyśmienicie! ;-)
OdpowiedzUsuń