Zdrowe brownie z masłem orzechowym i precelkami | bezglutenowe, bez cukru i laktozy |
3
Bezglutenowe
,
Boże Narodzenie
,
Ciasta
,
Czekolada
,
Masło orzechowe
,
Na imprezę
,
Pyszne wypieki i desery
,
Walentynki
Legalne brownie? No prawie :) Zawsze można pominąć precelki, ale w sumie po co? Dodają chrupkości, a kilka "złych" kalorii nam nie zaszkodzi od czasu do czasu.
Mocno czekoladowe, za to bez glutenu, laktozy i cukru (w wersji bezglutenowej pominąć precelki lub zamienić na np. orzechy).
Składniki:
150 g czekolady gorzkiej min. 70%
130 g oleju kokosowego
130 g mieszanki mąk bezglutenowych/ryżowej/kukurydzianej/ziemniaczanej
1 jajko
Szczypta soli
2/3 szkl. ksylitolu/cukru kokosowego
2 duże łyżki masła orzechowego
Precle lub orzechy
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym. Jajko miksujemy z cukrem/ksylitolem.
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksujemy.
Wsypujemy mąki i sól. Miksujemy.
Blaszkę kwadratową lub prostokątną (małą) smarujemy olejem kokosowym i wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę czekoladową. Rozsmarowujemy masło orzechowe i dekorujemy preclami lub orzechami. Pieczemy ok. 30 min. w 160 stopniach.
Muszę wypróbować! Ale może zastąpię ksylitol erytrolem, ciekawe, jak wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńi jeszcze te precelki... mmm obłędnie pyszne
OdpowiedzUsuńŚwietnie! :-)
OdpowiedzUsuń