Kotlety jajeczne
1
Białkowe
,
Dietetyczne
,
Jajka
,
Na studencką kieszeń
,
Obiad
,
Przepisy wegetariańskie
,
Wegetariańskie
Wersja odnowiona przepisu na kotlety jajeczne. Idealne na wegetariański obiad. Pełne białka i zdrowych węglowodanów z bułki tartej/otrębów. Komu, komu?
Składniki na placuszki jajeczne (ok. 10 małych kotlecików) :
5 jajek (4 ugotować, jedno zostawić w spokoju :>)
1/2 szkl. bułki tartej (ja dałam trochę bułki tartej razowej, trochę otrębów)
2 łyżki mleka
Przyprawy (u mnie tylko pieprz i sól)
Natka pietruszki lub szczypiorek
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka ugotowane po obraniu i ostudzeniu rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce. Dodać mleko, surowe jajko i bułkę tartą (trochę zostawić do obtoczenia). Dodać pokrojoną pietruszkę lub szczypior i przyprawy, wymieszać. Formować małe placuszki i obtoczyć w bułce. Smażyć na małym ogniu.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń