Dietetyczne ciasto biszkoptowe z jogurtową pianką i malinami | bezglutenowe, bez cukru |
5
Bezglutenowe
,
Biszkopt
,
Ciasta z owocami
,
Dietetyczne
,
Maliny
,
Mąka kukurydziana
,
Owoce
,
Pyszne wypieki i desery
Pyszne, delikatne, lekkie jak chmurka ciasto.
Bezglutenowy biszkopt, jogurtowa pianka i maliny...a to wszystko bez grama cukru!
Jeżeli planujecie zaprosić gości - nada się idealnie! Zachwyca wyglądem - jest proste, a śliczne.
Do porannej kawki, na letni piknik czy na drugie śniadanie.
Składniki na średnią tortownice:
4 jajka
1 szkl. mąki kukurydzianej
3 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całe ciasto ma 1404 kcal (kaloryczność z ksylitolem) a w tym:
Białko: 81,8g
Tłuszcze: 31,9g
Węglowodany:255,8g
Dzieląc ciasto na 8 porcji jedna porcja ma 175 kcal
Dzieląc ciasto na 10 porcji jedna porcja ma 140 kcal
Całe ciasto ma 1404 kcal (kaloryczność z ksylitolem) a w tym:
Białko: 81,8g
Tłuszcze: 31,9g
Węglowodany:255,8g
Dzieląc ciasto na 8 porcji jedna porcja ma 175 kcal
Dzieląc ciasto na 10 porcji jedna porcja ma 140 kcal
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą himalajską. Dodajemy stopniowo cukier lub ksylitol oraz żółtka. Odkładamy mikser na bok. Do miski przesiewamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przekładamy masę do silikonowej formy lub metalowej wysmarowanej olejem i obsypanej mąką i pieczemy ok. 25 min lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Jogurtowa pianka:
4 białka
1/2 szkl. ksylitolu
200g jogurtu greckiego
3 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo ksylitol - białka powinny stać się błyszczące. W rondelku rozpuszczamy żelatynę z 4-5 łyżkami wody. Stopniowo dodajemy po łyżce jogurtu i mieszamy. Dodajemy masę do białek i miksujemy do połączenia składników. Dekorujemy malinami. Chłodzimy przez ok. 3h w lodówce
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńWyszło przepyszne! Dodałam jeszcze jegody
OdpowiedzUsuńWitam. Czy mozna zamienic mąke kukurydzianą na orkiszową pelnoziarnistą, ryżową lub kokosową? Jezeli tak to w jakiej ilosci jej uzyc? Pozdrwwiam
OdpowiedzUsuńMoge piec z termoobiegiem czy gora-dol?
OdpowiedzUsuńMoże być termoobieg :)
Usuń