Dietetyczne ciasto jogurtowe z truskawkami i gorzką czekoladą | bez glutenu, bez cukru |
32
Bezglutenowe
,
Ciasta z owocami
,
Ciasto jogurtowe
,
Dietetyczne
,
Mąka kukurydziana
,
Pyszne wypieki i desery
Sezon na truskawki w pełni czyli najlepszy okres w roku wciąż trwa.
Gdy znudzą nam się truskawki ze śmietaną warto wrzucić je do ciasta. Chociaż ja w wersji "bez niczego" jem dziennie truskawki w ilości ok. 500g-1kg. Dlaczego?
Bo to smak mojego dzieciństwa oraz źródło minerałów i witamin.
Warto jednak zjeść również ciasto z truskawkami.
Delikatne, puszyste, bez cukru i glutenu. Najlepsze jakie jadłam!
Do tego kawałki czekolady... mniam!
Macie ochotę na sobotnie pieczenie? To trafiliście idealnie! Chwila roboty i pyszne ciasto do kawy lub wody z miętą gotowe.
Na Instagramie "czarnagodzina" znajdziecie opinie i zdjęcia osób (oznaczone), które już je próbowały... i polecają!
Posmakuje każdemu!
Składniki:
1 szkl. mąki kukurydzianej (ok. 10 łyżek)
1 jajko
200g jogurtu naturalnego
3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Garść umytych i posiekanych truskawek
2-3 kostki gorzkiej czekolady lub surowe kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do formy, posypujemy truskawkami i pokrojoną gorzką czekoladą. Pieczemy 40min w 180 stopniach. Ja użyłam silikonowej keksówki 27x14, jednak gdy mam tylko metalową to smarujemy ją masłem lub olejem i obsypujemy mąką.

Super ciasto, porywam kawałeczek.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńwlasnie upieklam, genialne! mniammmm
OdpowiedzUsuńJuż zapisuję ten przepis! Na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
napewno spróbuje! akurat wersja dla mnie i nie będę musiała już modyfikować :P zapraszam do siebie po inspiracje http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńA można zastąpić inna mąka niż kukurydziana ?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować orkiszową jasną :)
UsuńRobilam wszystko wedlug przepisu. Dwa razy. Wyszla totalna porazka. Totalny zakalec. Zanim zrobilam drugie czytalam co moglo pojsc nie tak na wielubstronach. Wszystko wyklucxylam. Nie wiem.... jak dla mnie klapa.
OdpowiedzUsuńCiasto robiło już masa osób i jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie wyszło. Jest tak proste, że nie wiem co mogło pójść nie tak... Jedyne co mogę napisać to - przykro mi. Mam nadzieję, że inne wyjdą :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńmoże to kwestia temperatury jogurtu... ja zawsze czekam aż ogrzeje się do temperatury pokojowej ...
UsuńCzy zamiast cukru sprawdzi sie miod? Czy trzeba go wtedy dodac mniej/wiecej? Bardzo orosze o odpowiedz
OdpowiedzUsuńMiód straci wszystkie swoje właściwości. Można użyć również ksylitolu lub erytrolu. Miodu myślę, że 4-5 łyżek.
UsuńCzy składniki zmiksować,czy tylko wymieszać łyżką do połączenia składników.
OdpowiedzUsuńProszę o odpowiedź
Mieszamy
UsuńMożma dać zwykła mąkę pszenna?i cukier biały?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńDzień dobry! Mam rabarbar i chętnie zastąpiłabym nim truskawki. Ktoś może próbował? Może mają Państwo jakieś rady apropo przygotowania rabarbaru? Będę wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak najbardziej możesz użyć rabarbaru. Wybierz jak najbardziej czerwony, możesz ale nie musisz go obierać. Możesz zwiększyć ilość słodzidła bo jednak truskawki są słodkie, a rabarbar kwaśny :)
UsuńCzy z borówkami tez może? byc
UsuńRabarbar mrożony tez można
UsuńTak, rabarbar może być mrożony ale trzeba go najpierw trochę rozmrozić.
OdpowiedzUsuńMogą być każde owoce, borówki też :)
Dziękuje bardzo za informację, a ile dać rabarbaru a ile borówek?
UsuńTyle samo co truskawek - garść :)
UsuńPieczenie z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńJeżeli nie jest napisane, że termoobieg to znaczy, że nie ;)
Usuńpięknie dziękuję :))
UsuńIle ma kcal ciasto/kawałek?
OdpowiedzUsuńNie wiem, ale sam/sama łatwo to obliczysz ::)
UsuńA czy mąka jaglana się nada. 🙂
OdpowiedzUsuń