Dietetyczne ciasto jogurtowe z truskawkami i gorzką czekoladą | bez glutenu, bez cukru |



Sezon na truskawki w pełni czyli najlepszy okres w roku wciąż trwa.
Gdy znudzą nam się truskawki ze śmietaną warto wrzucić je do ciasta. Chociaż ja w wersji "bez niczego" jem dziennie truskawki w ilości ok. 500g-1kg. Dlaczego?
Bo to smak mojego dzieciństwa oraz źródło minerałów i witamin. 
Warto jednak zjeść również ciasto z truskawkami. 
Delikatne, puszyste, bez cukru i glutenu. Najlepsze jakie jadłam! 
Do tego kawałki czekolady... mniam! 
Macie ochotę na sobotnie pieczenie? To trafiliście idealnie! Chwila roboty i pyszne ciasto do kawy lub wody z miętą gotowe. 

Na Instagramie "czarnagodzina" znajdziecie opinie i zdjęcia osób (oznaczone), które już je próbowały... i polecają!
Posmakuje każdemu! 

Składniki:
1 szkl. mąki kukurydzianej (ok. 10 łyżek) 
1 jajko 
200g jogurtu naturalnego 
3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Garść umytych i posiekanych truskawek 
2-3 kostki gorzkiej czekolady lub surowe kakao 

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do formy, posypujemy truskawkami i pokrojoną gorzką czekoladą. Pieczemy 40min w 180 stopniach. Ja użyłam silikonowej keksówki 27x14, jednak gdy mam tylko metalową to smarujemy ją masłem lub olejem i obsypujemy mąką.





Fit przekąski z superfoods

32 komentarze:

  1. wlasnie upieklam, genialne! mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Już zapisuję ten przepis! Na pewno zrobię.
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. napewno spróbuje! akurat wersja dla mnie i nie będę musiała już modyfikować :P zapraszam do siebie po inspiracje http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. A można zastąpić inna mąka niż kukurydziana ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Robilam wszystko wedlug przepisu. Dwa razy. Wyszla totalna porazka. Totalny zakalec. Zanim zrobilam drugie czytalam co moglo pojsc nie tak na wielubstronach. Wszystko wyklucxylam. Nie wiem.... jak dla mnie klapa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto robiło już masa osób i jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie wyszło. Jest tak proste, że nie wiem co mogło pójść nie tak... Jedyne co mogę napisać to - przykro mi. Mam nadzieję, że inne wyjdą :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. może to kwestia temperatury jogurtu... ja zawsze czekam aż ogrzeje się do temperatury pokojowej ...

      Usuń
  6. Czy zamiast cukru sprawdzi sie miod? Czy trzeba go wtedy dodac mniej/wiecej? Bardzo orosze o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód straci wszystkie swoje właściwości. Można użyć również ksylitolu lub erytrolu. Miodu myślę, że 4-5 łyżek.

      Usuń
  7. Czy składniki zmiksować,czy tylko wymieszać łyżką do połączenia składników.
    Proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  8. Możma dać zwykła mąkę pszenna?i cukier biały?

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciasto, dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry! Mam rabarbar i chętnie zastąpiłabym nim truskawki. Ktoś może próbował? Może mają Państwo jakieś rady apropo przygotowania rabarbaru? Będę wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej możesz użyć rabarbaru. Wybierz jak najbardziej czerwony, możesz ale nie musisz go obierać. Możesz zwiększyć ilość słodzidła bo jednak truskawki są słodkie, a rabarbar kwaśny :)

      Usuń
    2. Czy z borówkami tez może? byc

      Usuń
    3. Rabarbar mrożony tez można

      Usuń
  11. Tak, rabarbar może być mrożony ale trzeba go najpierw trochę rozmrozić.
    Mogą być każde owoce, borówki też :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo za informację, a ile dać rabarbaru a ile borówek?

      Usuń
    2. Tyle samo co truskawek - garść :)

      Usuń
  12. A czy mąka jaglana się nada. 🙂

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger