Babeczki owsiane z kremem i owocami | bez cukru |
Babeczki
,
Dietetyczne
,
Mąka owsiana
,
Owoce
,
Owsiane
,
Pyszne wypieki i desery
,
Tarta
,
Wanilia
Pojawiają się owoce! To ten czas! Nareszcie...
Długo czekaliśmy, ale w końcu są. Smaczne, soczyste, naturalne.
Najlepsze te z targów, od sprawdzonych dostawców.
Jest coraz pyszniej i soczyściej. Owocowo, zdrowo, kolorowo.
Dlatego podrzucam propozycję na mini przekąskę, bez cukru, z kremem waniliowym, na owsianym spodzie i z masą owoców. Idealną na ciepłe dni.
Składniki na ok. 15 babeczek:
1,5 szkl. mąki owsianej
100g masła (u mnie osełkowe)
6 łyżek wody
3 łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego lub kokosowego
Szczypta soli
Krem:
250g serka mascarpone
Olejek waniliowy
4 łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego lub kokosowego
10 łyżek jogurtu lub mleczka kokosowego
+ ulubione owoce
Przygotowanie:
Masło kroimy na drobniejsze kawałki, siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, formujemy kule i odstawiamy do lodówki na ok. 40min.
Po upływie czasu ciasto wałkujemy (podsypujemy mąką), wykrawamy większe kawałki i przekładamy do foremek, odkrawamy to co wystaje z foremek - ja użyłam silikonowych, ale gdy takich nie posiadamy możemy użyć metalowych - wysmarować je masłem i obsypać mąką. Ciasto podpiekamy 20 min. w 180 stopniach.
Ubijamy opakowanie serka mascarpone z 4 łyżkami ksylitolu/cukru, olejkiem waniliowym i 10 łyżkami jogurtu lub mleczka kokosowego, przekładamy do babeczek i dekorujemy owocami
Krem:
250g serka mascarpone
Olejek waniliowy
4 łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego lub kokosowego
10 łyżek jogurtu lub mleczka kokosowego
+ ulubione owoce
Przygotowanie:
Masło kroimy na drobniejsze kawałki, siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, formujemy kule i odstawiamy do lodówki na ok. 40min.
Po upływie czasu ciasto wałkujemy (podsypujemy mąką), wykrawamy większe kawałki i przekładamy do foremek, odkrawamy to co wystaje z foremek - ja użyłam silikonowych, ale gdy takich nie posiadamy możemy użyć metalowych - wysmarować je masłem i obsypać mąką. Ciasto podpiekamy 20 min. w 180 stopniach.
Ubijamy opakowanie serka mascarpone z 4 łyżkami ksylitolu/cukru, olejkiem waniliowym i 10 łyżkami jogurtu lub mleczka kokosowego, przekładamy do babeczek i dekorujemy owocami