Zupa meksykańska z mięsem, fasolą i kukurydzą
1
Czerwona fasola
,
Dietetyczne
,
Kuchnia Ameryki Północnej
,
Kuchnia Meksykańska
,
Kuchnie Świata
,
Kukurydza
,
Mięso
,
Mięso mielone
,
Na studencką kieszeń
,
Papryka
,
Pomidor
,
Zupy
Pożywna, smaczna, ostra i prawdziwie meksykańska zupa z mięsem, fasolą i kukurydzą!
Pełna aromatycznych przypraw i warzyw czyli witamin i minerałów.
Rodem z Meksyku! Soczyście czerwona, aromatyczna, rozgrzewająca... jednym słowem - idealna.
Składniki:
1/2 dużej czerwonej papryki
1/2 puszki pomidorów krojonych
4 łyżki kukurydzy
3 łyżki fasoli czerwonej (już ugotowanej/z puszki)
1 łyżka kuminu
2 łyżki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
200g mięsa mielonego
1 łyżeczka oleju kokosowego/masła klarowanego
750 ml wody
Przygotowanie:
W garnku podsmażamy na oleju lub maśle pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i mięso mielone. Dodajemy pokrojone pomidory. Wlewamy wodę, dodajemy fasolę i kukurydzę. Doprawiamy papryką ostrą, wędzoną i słodką oraz kuminem. Gotujemy przez 15-20 min. Podajemy ze startym żółtym serem (ja nie miałam więc użyłam mozzarellę).
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń