Babka kukurydziana | bezglutenowa, bez laktozy |
9
Babki
,
Bez laktozy
,
Bezglutenowe
,
Dietetyczne
,
Mąka kukurydziana
,
Pyszne wypieki i desery
,
Wielkanoc
Za 2 tygodnie Wielkanoc więc zaczynam powoli testować nowe przepisy dla Was.
Tego weekendu padło na babkę kukurydzianą. Lekką niczym biszkopt! Delikatną, prostą, nieprzekombinowaną. Możemy dodać do niej olejek waniliowy, skórkę z pomarańczy/cytryny lub rodzynki. Wszystko według naszych upodobań. Dla mnie im prostsza - tym lepsza.
Należy wyciągać ją po przestudzeniu (wcześniej może nam nie odchodzić od foremki).
Ilość cukru możemy dowolnie modyfikować (4 łyżki to średnio słodka babka).
Dodatkowo jeżeli unikamy glutenu wybieramy mąkę i proszek bezglutenowe.
Tego weekendu padło na babkę kukurydzianą. Lekką niczym biszkopt! Delikatną, prostą, nieprzekombinowaną. Możemy dodać do niej olejek waniliowy, skórkę z pomarańczy/cytryny lub rodzynki. Wszystko według naszych upodobań. Dla mnie im prostsza - tym lepsza.
Należy wyciągać ją po przestudzeniu (wcześniej może nam nie odchodzić od foremki).
Ilość cukru możemy dowolnie modyfikować (4 łyżki to średnio słodka babka).
Dodatkowo jeżeli unikamy glutenu wybieramy mąkę i proszek bezglutenowe.
Składniki:
1 i 1/3 szkl. mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jajka lub 5 średnich
4 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego lub ksylitolu
Szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą himalajską. Dodajemy stopniowo cukier lub ksylitol oraz żółtka. Odkładamy mikser na bok. Do miski przesiewamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przekładamy masę do silikonowej formy lub metalowej wysmarowanej olejem i obsypanej mąką i pieczemy ok. 35 min lub do tzw. suchego patyczka :)
Zdjęcia pochodzą z mojego starego przepisu (usuniętego), który zmodyfikowałam.
Zdjęcia pochodzą z mojego starego przepisu (usuniętego), który zmodyfikowałam.
Jestem ciekawa smaku i struktury tej babki, bo mąką kukurydziana jest taka sucha.
OdpowiedzUsuńJest lekka i smakuje jak biszkopt :)
UsuńSmakowicie! ;-)
OdpowiedzUsuńPrzepis faktycznie wydaje się prosty. Czy taką babkę podawać od razu po upieczeniu czy lepiej następnego dnia? Pytam, bo po raz pierwszy ja organizuję u nas Święta, chciałabym by wyszło jak najlepiej
OdpowiedzUsuńSzczerze - nie wiem. Została zjedzona w przeciągu kilku godzin.
UsuńZrobiło się świątecznie :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Faktycznie, mąka kukurydziana jest bardzo dobra do słodkich wypieków i świetnie zastępuje mąkę pszenną :)
OdpowiedzUsuńMam słabość do takich bab :) U nas do kompletu robimy do takiej herbatę na uzdatnionej wodzie z własnego filtra na ujęciu wody.
OdpowiedzUsuńNie wychodzi kompletnie, czy na pewno tyle mąki kukurydzianej? :)
OdpowiedzUsuń