Piernikowe babeczki śniadaniowe
6
Babeczki
,
Boże Narodzenie
,
Dietetyczne
,
Mąka migdałowa
,
Mąka z ciecierzycy
,
Migdały
,
Orzechy
,
Pyszne wypieki i desery
,
Śniadania
,
Śniadanie
Święta coraz bliżej więc pewnie większość z nas zastanawia się już co można na nie podać.
Oprócz tradycyjnego piernika i pierniczków możemy przygotować babeczki.
Ich przygotowanie zajmuje chwilkę, ale efekt końcowy jest pyszny.
Są mocno miodowe z posmakiem piernika. Podajcie je na świątecznym stole, zaserwujcie do kawy lub wsadźcie do torby pakunkowej i podarujcie swoim najbliższym. Prezenty prosto z serca cieszą najbardziej. Pamiętajcie żeby chociaż teraz być jak najwięcej czasu z bliskimi.
Składniki na 11-12 babeczek:
1 szkl. mąki z ciecierzycy
1 szkl. płatków owsianych
2 łyżki mąki migdałowej
2 średnie jajka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 szkl. mleka (u mnie bez laktozy)
1 łyżka oleju kokosowego
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Sypkie składniki mieszamy w dużej misce.
Olej kokosowy roztapiamy w rondelku razem z miodem.
Wlewamy do miski. Dodajemy również mleko i wbijamy dwa jajka.
Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na 10 min. aby płatki wchłonęły wodę.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami.
Nakładamy masę, wkładamy do piekarnika i pieczemy babeczki przez ok. 25min.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńInternauci żyją już świętami... Wszędzie piernikowe szaleństwo ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają znakomicie! ;) zapach świąt unosi się w powietrzu
OdpowiedzUsuńGenialne świąteczne babeczki!
OdpowiedzUsuńCzym mogłabym zastąpić mąkę z ciecierzycy? :)
OdpowiedzUsuńDowolną inną mąką :)
Usuń