Tradycyjna Shakshuka
6
Dietetyczne
,
Jajka
,
Kuchnia Turecka
,
Kuchnie Świata
,
Papryka
,
Pomidor
,
Przepisy wegetariańskie
,
Śniadania
,
Śniadanie
,
Wegetariańskie
Szakszuka to potrawa, która jest niezwykle popularna w Turcji oraz Izraelu.
Banalnie prosta - niezwykle smaczna. Tradycyjna wersja, czyli ta, którą podaje niżej składa się jedynie z cebuli, jajek, pomidorów, papryki i przypraw. Najlepiej smakuje prosto z patelni w towarzystwie świeżej bazylii i chrupiącej bagietki lub chleba. Prostota wygrywa? Myślę, że tak :)
Składniki:
2 jajka
1/2 pomidorów z puszki
1/4 papryki
1/4 cebuli
1 czosnek
1 łyżeczka oleju kokosowego
Papryka ostra
Papryka słodka
Papryka słodka
Bazylia
Sól
Pieprz
Świeża bazylia
Oraz Kumin (jak zostałam niżej upomniana :> )
Oraz Kumin (jak zostałam niżej upomniana :> )
Przygotowanie:
Do rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażymy ok. 3-4 min. Dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę i doprawiamy całość. Dusimy ok. 3 minuty. Wbijamy 2 jajka i smażymy ok. 3 minuty pod przykrywką aż do ścięcia się białek. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i bazylią.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńIdealna na śniadanie!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na zupę dyniową curry! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/02/zupa-curry-z-krewetkami-i-dynia/
Slodka i ostra papryka, kumin i mielone ziarna kolendry pasuja o wiele bardziej niz bazylia jezeli chcesz byc wierna tradycyjnemu przepisowi
OdpowiedzUsuńO słodkiej zapomniałam napisać w przepisie, mimo, że ją dodawałam więc dziękuję - poprawię ;) natomiast kumin owszem, ale kolendra zmielona już nie wydaje mi się, że jest taka tradycyjna - można jednak dekorować świeżą zamiast bazylii bo tak też robią ;)
UsuńSmacznie!
OdpowiedzUsuńkuminu brak :) też często robimy :0 Pozdraowienia, lubie do Ciebie zaglądać :)
OdpowiedzUsuń