Tajski rosół z łososiem
7
Dietetyczne
,
Kuchnia Azjatycka
,
Kuchnia Tajska
,
Łosoś
,
Ryby
,
Ryby i owoce morza
,
Zdrowy fast food
,
Zupy
Co prawda w Tajlandii jeszcze nie byłam..ale i tak uwielbiam kuchnię tajską. Pad Thai, Curry tajskie czy Tom yam to dania, które poznałam będąc w Londynie i poszukując nowości kulinarnych. Nie wiem czy były wykonane tradycyjne, ale tak czy tak skradły kawałek mojego serca. Ostre przyprawy, rybne smaki, mleko kokosowe czy limonka i imbir - to smaki rodem z Tajlandii. Dlatego sama postanowiłam zagłębić się w receptury i stworzyć coś tajskiego, po swojemu. Tak też powstał tajski rosół z łososiem. Aromatyczny, ostry, inny niż nasz polski bo z posmakiem rybnym. Odkryjcie kawałek Tajlandii...
Składniki na 4 porcje:
1l bulionu
150g łososia
100g makaronu chińskiego Mie/Chow Mein
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu chilli (może być 1/2 łyżeczki sproszkowanego)
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
Garść posiekanego szczypiorku
Garść sezamu
Przygotowanie:
Bulion gotujemy z 2 łyżkami sosu sojowego. Łososia (obranego ze skóry i ości, pokrojonego w kostkę) marynujemy 10-15 min w reszcie sosu sojowego, oleju sezamowym, sosie chilli oraz uimbirze. Makaron gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. Do bulionu wrzucamy łososia i gotujemy ok. 3-5 min. Podajemy z makaronem, szczypiorkiem i sezamem.


Wygląda baaardzo smacznie ;) w sam raz na jesienną pogodę
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńWow! Wygląda jak w restauracji. Pyszności.
OdpowiedzUsuńwww.100club.pl
Dziękuję, takie słowa to miód na moje serce :)
UsuńRównież nie byłam nigdy w Tajlandii, ale tamtejsze potrawy uwielbiam :) Doskonała zupka :)
OdpowiedzUsuńKuchnia azjatycka nie jest w moim guście, ale to wygląda tak apetycznie, że się skuszę i przygotuję sobie. :)
OdpowiedzUsuńWow! Wygląda apetycznie. Łosoś nasz ulubiony :)
OdpowiedzUsuń