Pumpkin pie with cranberries (ciasto dyniowe z żurawiną) | dietetyczne




Do dyni nigdy nie byłam specjalnie przekonana. Podchodziłam do niej z dystansem, niepewnością dlatego w mojej kuchni gościła bardzo rzadko. W tym roku jednak się to zmieniło. Do wykorzystania mam póki co 2 ogromne dynie.. i masę pomysłów na ich przygotowanie.
Po wczorajszych plackach z dyni , czas na ciasto dniowe.
Wilgotne, proste, szybkie do wykonania czyli takie jakie lubię najbardziej :)
Lżejsza wersja typowego pumpkin pie z bita śmietaną, ale jak dla mnie zdecydowanie ciekawsza.
Posmak dyni jest delikatny, ciasto jest zwarte, wilgotnawe, z lekką słodyczą żurawiny.
Ma jeden, jedyny minus.. znika w oka mgnieniu.


Składniki:
200g pureé z dyni
1 i 1/2 szkl. mąki owsianej
100g masła klarowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki stewii w proszku
2 łyżki suszonej żurawiny
3 jajka
Cynamon
Kardamon
Goździki
Opcjonalnie: przyprawa do piernika/grzańca

Dodatkowo:
1/2 puszki mleczka kokosowego
1 łyżka stewii w proszku lub cukru pudru

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno.
Masło roztapiamy w rondelku razem z cukrem i goździkami. Odstawiamy do wystygnięcia.
Goździki wyciągami i wyrzucamy lub odkładamy i używamy np. do zrobienia zimowej herbatki z cytryną i imbirem. Masło łączymy z żółtkami, żurawiną i puree. Mieszamy z przesianą mąką.
Przekładamy ubite jajka i delikatnie łączymy z masą. Małą formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką owsianą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 40 min lub do uzyskania złotego koloru. Podajemy do ubitego mleczka kokosowego ze stewią lub cukrem pudrem.










4 komentarze:

  1. Cudowna wersja. I do tego pięknie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten minus :D Kiedyś także byłam sceptycznie nastawiona do dyni, teraz uwielbiam dania z dynią w składzie! Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis po prostu wspanialy. Kocham wszystko z dodatkiem dyni. Takze kradne przepis:-).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger