Placki dyniowe z nutą waniliową (wegańskie)
3
Bez laktozy
,
Dynia
,
Mąka owsiana
,
Owsiane
,
Placuszki i naleśniki
,
Śniadania
,
Śniadanie
,
Wanilia
,
Wegańskie
Zaczęła się jesień czyli mój ulubiony okres blogerski.
Zimne wieczory, w łóżku, z zieloną zimową herbatą najbardziej mnie inspirują.
W głowie rodzi się masa pomysłów na ciasta, obiady, konfitury..
Dodaję wtedy najwięcej przepisów na bloga i jestem niezwykle spokojna.
Mimo brzydkiej pogody odnajduję masę motywacji i inspiracji.
Dlatego dorwałam piękną, dużą.. dynię!
Zrobiłam z niej puree (obrałam, upiekłam, zblenderowałam) i schowałam do pojemniczka by wykorzystać w kilku nowych daniach, które na dniach dodam na bloga :)
Z części puree zrobiłam pyszne placuszki, które są bardzo delikatne i puszyste.
Lekka nuta vanilli świetnie dopełna smak całości.
Same jak i w towarzystwie dżemu lub miodu gwarantuję podbiją Wasze kubki smakowe!
Składniki na 10 plackòw:
200g puree z dyni
2 łyżki "cukru" waniliowego (u mnie domowy, na ksylitolu)
1 szkl. mąki owsianej
1 łyżeczka olejku waniliowego (najlepiej naturalnego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Odrobina oleju kokosowego do smażenia
Opcjonalnie: dżemu żurawinowego/porzeczkowego, miód lub syrop z agawy
Przygotowanie:
Mąkę owsianą przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Łączymy z puree z dyni, cukrem waniliowym i olejkiem.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego.
Nakładamy łyżką masę i smażymy na złocisty kolor z każdej strony.
Podajemy z dżemem i miodem.
Zmotywowałaś mnie do zakupu dyni :D
OdpowiedzUsuńplacki wyglądają świetnie i na pewno wkrótce przygotuję podobne
Ostatnio jestem uzależniona od dyni. Chętnie zrobię z niej placki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuń