Najprostsze podstawowe naleśniki pełnoziarniste
2
Dietetyczne
,
Mąka pełnoziarnista
,
Obiad
,
Pełnoziarniste
,
Placuszki i naleśniki
,
Przepisy wegetariańskie
,
Śniadania
,
Śniadanie
Przepis na podstawowe, pełnoziarniste naleśniki przyda się każdemu z nas.
Jest to baza, przepis od podstaw. Zamiast zwykłych pszennych naleśników z serem i dżemem, możemy zjeść dużo zdrowsze i o niebo lepsze pełnoziarniste z tym samym nadzieniem, ale z większymi wartościami odżywczymi.
Składniki:
3 szklanki mąki razowej
2 jajka
Pół szklanki kefiru
Pół szklanki mleka
Woda
Przygotowanie:
Do mąki dodać jajka, kefir, mleko oraz tyle wody aby ciasto było gładkie i odrobinę rzadsze niż na tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. Z mąki pszennej nie ma tych otrębów, jest oczyszczona i ciasto jest takie inne, a tu musi być rzadszej konsystencji. Przelewamy ciasto chochelką na lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na średnim ogniu z jednej i z drugiej strony.
Do mąki dodać jajka, kefir, mleko oraz tyle wody aby ciasto było gładkie i odrobinę rzadsze niż na tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. Z mąki pszennej nie ma tych otrębów, jest oczyszczona i ciasto jest takie inne, a tu musi być rzadszej konsystencji. Przelewamy ciasto chochelką na lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na średnim ogniu z jednej i z drugiej strony.
Wygląda bardzo apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki, kombinacje z mąką razową są bardzo dobre!
OdpowiedzUsuń